6 mituri despre sănătatea și îngrijirea unghiilor
Manichiura cu gel distruge ughiile? Petele albe de pe unghii arată că ai lipsă de calciu?
Există multe mituri despre sănătatea unghiilor pe care le credem fără să stăm pe gânduri, însă cele mai multe sunt false. Iată câteva dintre ele:
Manichiura cu gel sau acryl îți distruge unghiile
Fals. „Deși majoritatea substanțelor chimice folosite sunt deshidratante, efectele negative asupra unghiilor sunt cauzate, de fapt, de procedeul incorect de îndepărtare a geluui și acrylului”, declară biochimistul cosmetician Stacey Steinmetz pentru purewow.com. Fie că le îndepărtezi singură, acasă, fie că le dai jos la salon, fiecare pas în curățarea unghiilor cu gel sau acryl este foarte important. Primul pas este pilirea unghiilor, urmat de acoperirea fiecărei unghii cu acetonă și îndepărtarea stratului de ojă cu o spatulă din lemn.
Citește și: 30 de idei pentru o pedichiură perfectă
Liniile de pe unghii arată că ai probleme de sănătate
Fals. „Liniile verticale de pe unghii sunt un efect des întâlnit al îmbătrânirii unghiilor. Pe măsură ce unghiile îmbătrânesc, scade capacitatea lor de a absorbi nutrienți și de a se menține hidratate. Acest lucru, în asociere cu variații în procesul de reînnoire celulară, duce la apariția denivelărilor”, explică specialista.
Însă dacă liniile de pe unghii sunt orizontale, numite linii Beau, ar trebui să mergi la medicul dermatolog pentru a verifica dacă acestea sunt produse de o afecțiune.
Ar trebui să-ți înmoi întotdeauna unghiile înainte de a-ți face manichiura
Fals. „Apa deshidratează, de fapt, unghiile și dilată temporar patul unghiei, ceea ce face apoi ca orice ojă pe care o aplici să se exfolieze mai ușor”, spune Steinmetz. Prin urmare, data viitoare când aplici ojă, sari peste pasul de înmuiere a mâinilor.
Petele albe de pe unghii arată că ai lipsa de calciu
Fals. „Petele albe de pe unghii sunt cunoscute drept leuconichia și sunt atribuite în mod fals lipsei de calciu. Cauzele comune sunt traumatismele minore ale unghiei”, explică specialista. Obiceiul de a roade unghiile cauzează astfel de mici traumatisme care duc apoi la apariția petelor albe. Tot ce poți face este să previi loviturile la nivelul unghiilor, în special la baza lor. Pentru a elimina petele albe trebuie să aștepți ca unghia să crească total, ceea ce poate dura aproximativ opt luni.
Unghiile trebuie să „respire”
Fals. „Din momentul în care îți vezi unghiile, ele sunt deja moarte”, spune Steinmetz. Acest lucru înseamnă că unghiile tale nu sunt „vii”, așa cum se întâmplă și în cazul lungimii părului. „Unghiile cresc de la bază și din patul unghiei și primesc toți nutrienții necesari și oxigenul din fluxul sanguin, nu din aer. Prin urmare nu contează dacă porți sau nu ojă”, adaugă specialista.
Motivul real pentru care este bine să iei uneori o pauză de la manichiura cu ojă, gel sau acryl are mai mult de-a face cu substanțele agresive din ojă, acetonă, adeziv sau extensii. Toate aceste substanțe pot usca unghiile, mai ales atunci când sunt purtate o perioadă îndelungată, fară pauză.
Unghiile îngălbenite sunt un motiv de îngrijorare
Fals. Îngălbenirea unghiilor este de cele mai multe ori cauzată de purtarea unei oje care conține cantități mari de pigment. Cea mai bună modalitate de a preveni îngălbenirea unghiilor este să folosești un lac de bază bun pentru a preveni pătarea unghiilor cu pigmentul conținut de ojă. De asemenea, dacă păstrezi oja pe unghii prea mult timp, riști să te confrunți cu îngălbenirea unghiilor.
În cazul în care unghiile tale au devenit galbene, deși nu folosești ojă, și sunt mai groase ca de obicei sau se sfărâmă, atunci este posibil să te confrunți cu o infecție cu ciuperca unghiei. Un medic dermatolog te va ajuta să afli cauza și îți va propune tratamentul necesar.