6 ingrediente pe care să le cauți dacă ai acnee
Dacă ai un ten predispus la acnee nu trebuie să te stresezi încercând foarte multe produse. Alege-le numai pe cele care au ingrediente utile pentru a preveni și a trata leziunile inestetice.
În loc să cumperi toate produsele care pretind că vor ameliora acneea rapid, mai bine citește cu atenție ce ingrediente active au și vei economisi timp și sume importante. Există substanțe cu efect rapid în cazurile de acnee și nu merită să te stresezi crezând că ai o problemă gravă cu tenul dacă de fapt variantele pe care le testezi nu conțin nimic util pentru a îmbunătăți aspectul pielii.
Iată pe ce ingrediente ar trebui să mizezi dacă ai acnee:
1. Acidul glicolic
Este un ingredient esențial pentru momentele în care simți că nu mai faci față și ți se pare că leziunile ocupă o proporție tot mai ridicată a pielii. Este un exfoliant chimic care mărește viteza de reînnoire a celulelor pielii. Pe măsură ce pielea se regenerează mai rapid va crește și viteza de vindecare a leziunilor acneice, semnele vor fi mai puțin evidente, iar praful și substanțele poluante vor fi înlăturate de pe piele, scăzând riscul de astupare a porilor. La început pielea se poate înroși ca urmare a introducerii acestui ingredient, așa că îl poți folosi de două ori pe săptămână inițial, urmând să crești treptat frecvența până când îl poți folosi zilnic.
2. Acidul salicilic
Este unul dintre cele mai populare ingrediente pentru tenul cu probleme și îl poți găsi în geluri de spălat fața, creme sau chiar produse de machiaj. „Acidul salicilic luptă împotriva acneei din interiorul porilor, reglând producția de sebum și prevenind descuamarea excesivă. Exfoliază blând și calmează pielea înroșită sau umflată”, explică dr. Howard Murad, dermatolog. Este potrivit pentru acneea moderată, cu puncte negre și coșuri, dar fără chisturi inflamate.
3. Peroxidul de benzoil
Este folositor atât pentru a trata leziunile individuale, cât și pentru tot tenul. Are un efect antibacterian rapid, fiind indicat în primul rând pentru tenul gras. Nu îl utiliza dacă ai pielea foarte sensibilă deoarece va agrava înroșirea și poate usca excesiv tenul. Aplică-l înainte de a te îmbrăca pentru a merge la serviciu deoarece, în concentrații mai ridicate, îți poate decolora hainele.
4. Retinoizii
Sunt o parte importantă a ritualului de îngrijire a tenului acneic. Retinoizii țin sub control leziunile acneice pentru că accelerează refacerea pielii și funcționează și ca ingrediente anti-aging. Dacă ai peste 30 de ani și te confrunți în continuare cu acneea ar fi bine să alegi produse pe bază de retinol pentru a combate simultan și îmbătrânirea pielii.
„Retinoizii reduc gravitatea inflamațiilor și le previn dacă sunt utilizați zilnic. Aplicarea pe piele a acestor compuși trebuie să fie prima măsură care se ia pentru a combate acneea după ce ai trecut de vârsta de 30 de ani”, potrivit dr. Adam Friedman, profesor de dermatologie de la Universitatea George Washington.
5. Uleiul de arbore de ceai
Dacă vrei să elimini acneea apelând la ingrediente naturale trebuie neapărat să încerci uleiul de arbore de ceai. Indiferent dacă vrei să folosești exclusiv remedii din natură sau pur și simplu vrei să faci o pauză de la orice produs cu ingrediente chimice, să știi că acest ulei poate fi la fel de eficient. Are efect antibacterian și antimicrobian, eliminând excesul de sebum, praful și impuritățile din pori. În cadrul studiilor realizate s-a constatat că uleiul de arbore de ceai are un efect la fel de puternic ca și peroxidul de benzoil. Nu uita să aplici o cremă de protecție solară dacă alegi acest remediu pentru că îți va face pielea mai sensibilă la radiațiile ultraviolete.
6. Argila
Măștile pe bază de argilă nu sunt utile doar pentru selfie-urile de pe Instagram. Argila elimină sebumul și impuritățile din pori, fiind esențială mai ales dacă ai un tex mixt sau gras. Va uniformiza aspectul tenului și va reduce semnele. Aplică o mască pe bază de argilă de 2-3 ori pe săptămână și vei fi foarte mulțumită de rezultate.