5 semne că te confrunți cu acnee de cauză hormonală
Frumuseţe · Cosmetica / 13.12.2018

Acele coșuri mari și dureroase cu care te confrunti uneori apar cand te astepti mai putin, de obicei in cele mai nepotrivite momente.

Deși speram sa scapam de acnee după adolescență, acest lucru nu se întâmplă adesea, mai ales dacă te confrunți cu acnee de cauză hormonală, care apare la femeile adulte cu vârsta cuprinsă între 20 și 40 de ani.

Cuvantul cheie în acest caz este "hormonal", pentru că acest tip de acnee este strâns legată de nivelul hormonilor din organism. "Ceea ce provoacă acest tip de acnee este fluctuația de hormoni, în special de estrogen și progesteron, care variază mult pe durata de o lună a ciclului menstrual", declară medicul dermatolog Manjula Jegasothy pentru self.com. "De asemenea, proporția fiecaruia dintre acești doi hormoni unul față de celălalt afectează și nivelul de testosteron, care la rândul său duce la apariția acneei", mai spune medicul. Și cortizolul, hormonul stresului, afectează toți acești hormoni. "Se crede că fluctuațiile hormonale, care pot fi menstruale, ciclice sau ambele, determină creșterea producției de sebum la nivelul porilor", mai spune medicul. Specialiștii consideră că acesta este motivul pentru care apare acneea hormonală, dar cauza exactă nu este încă determinată.

Te confrunți cu acnee hormonală dacă:


Nu mai ești la vârsta adolescenței

Acneea hormonală este posibil să apară după vârsta de 20 de ani. Este perioada în care femeile sunt cel mai active din punct de vedere hormonal, spune medicul. "În jurul vârstei de 20 de ani este vârful perioadei de fertilitate, ceea ce face ca femeile să fie mai predispuse la fluctuații hormonale intense aparute în urma sarcinii, nașterii și lactației", declară specialistul. Dar vârsta nu este un criteriu strict. Acneea hormonală poate afecta și femeile aflate la menopauză.

Coșurile apar în jurul bărbiei și pe linia maxilarului

Unul dintre semnele care arată că te confrunți cu acnee hormonală este localizarea coșurilor la nivelul feței. Dacă observi chisturi inflamate în partea inferioară a feței, în special în zona bărbiei și a maxilarului, este un semn clar că acneea este hormonală. "Acest lucru se întâmplă pentru că excesul de hormoni din organism stimulează glandele sebacee, multe dintre ele fiind situate în zona bărbiei", declară medicul dermatolog Marina Peredo.

Reapare o dată pe lună

"Acneea hormonală se manifestă de obicei după un tipar ciclic, precum ciclul menstrual. Este valabil și în cazul femeilor aflate la menopauză, pentru că acestea acestea încă se mai confruntă cu fluctuații lunare ale estrogenului și progesteronului, deși la un nivel mai mic decât femeile la premenopauză", spune Dr. Jegasothy. Coșurile de cauză hormonală apar adesea în aceleași locuri în fiecare lună. Se întâmplă de obicei pentru că un por anume este mărit de un coș anterior.

Ești foarte stresată

Cortizolul, hormonul stresului, îți poate afecta și toți ceilalți hormoni. "Femeile care sunt predispuse la fluctuații hormonale majore în fiecare lună și se confruntă și cu perioade de stres puternic, creează 'mediul perfect' pentru apariția episoadelor de acnee hormonală", spune medicul dermatolog.

Nu sunt puncte negre sau comedoane, ci chisturi dureroase

Punctele negre și comedoanele nu se încadrează în tipul acneei de cauză hormonală. "Chisturile dureroase se manifestă sub forma unor umflături aflate adânc în piele, care nu pot fi extrase manual de pacient sau de un estetician", spune medicul. "Sunt dureroase la atingere pentru că au acumulat sebum de-a lungul unei perioade de câteva zile sau săptămâni, provocând o reacție de inflamare", adaugă medicul. Chisturile dureroase au tendința de a apărea în același loc de fiecare dată, devenind subacute sau cronice. Pentru că sunt inflamate, este necesar să fie tratate de un specialist, printr-o terapie care acționează din interior, în loc să fie tratate local.

Cum se tratează acneea de cauză hormonală?


Deși poate fi foarte sâcâitoare și stresantă, acneea hormonală este normală. Dar atunci când nu răspunde la tratamentul obișnuit pentru acnee și la produse antiacneice din comerț, este necesar să aplezi la sfaturile unui medic dermatolog. În general, este de preferat să mergi la medicul dermatolog dacă ai coșuri adânci, chistice, pentru că ar putea fi semnul unei probleme mai serioase, precum afecțiuni tiroidiene sau niveluri anormale ale unor hormoni, recomandă Dr. Jegasothy.

Tratamente clasice pentru tratarea acneei

Tratamentul acneei începe de obicei cu un produs pentru curățarea feței. Alege unul care conține acid salicilic sau glicolic și care are efect exfoliant. 

În cazul pacienților de orice vârstă, medicii dermatologi recomandă ca prim pas folosirea retinoizilor aplicați local, mai ales în cazul acneei hormonale. "Retinoizii sunt de preferat pentru tratamentul pe termen lung pentru că efectele secundare severe sunt limitate și pentru că previn formarea coșurilor pe termen lung", spune medicul dermatolog Marina Peredo. Poți cumpăra creme cu retinol din comerț, dar atunci când te confrunți cu episoade accentuate de acnee, medicul îți va recomanda o cremă cu o concentrație mai mare de retinoizi. 

Pilule contraceptive

Dacă ai folosit pilule contraceptive pentru o perioadă și apoi ai renunțat la ele, este posibil să observi apariția accentuată a coșurilor. Dar această reacție este normală, iar contraceptivele orale sunt recunoscute pentru efectul de a reduce apariția acneei prin reglarea activității hormonale a organismului. Întreabă medicul dacă este cazul să iei pilule contraceptive pentru a trata acneea hormonală. Nu începe niciodată un tratament hormonal pe bază de pilule dacă nu ai recomandarea medicului!

Medicamente antiandrogene

"Acest tratament medicamentos reduce excesul de androgeni, principalii hormoni masculini, care pot cauza acnee hormonală", declară medicul dermatolog. Medicamentele antiandrogene blochează receptorii de androgen pentru a reduce acțiunea și efectele testosteronului în organism. Un astfel de tratament este recomandat numai de către medic, dacă alte terapii nu au dat rezultate.
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro