Vestea proastă este că petele pigmentare pot fi cauzate de coșurile pe care le-ai avut în trecut, problemă cunoscută ca hiperpigmentare post inflamatorie.
Același lucru se întâmplă și din cauza razelor ultraviolete, care pot determina apariția petelor în cazul oricărei persoane. Dar vestea bună este că poți estompa aceste imperfecțiuni ale pielii și poți preveni apariția altora noi. Iată câteva reguli care te vor ajuta să scapi de pete și să ai un ten impecabil:Nu-ți stoarce coșurile
Poate că este dificil să reziști tentației. Dar dacă ai cedat în trecut, atunci știi care sunt consecințele: o pată roșie inflamată sau un semn de culoare maro, care rămâne pe tenul tău luni întregi sau, mai grav, nu dispare niciodată. Motivul este traumatizarea pielii și apariția cicatricilor persistente.
În loc să storci coșurile, tratează-le cu o cremă cu hidrocortizon în concentrație de 1%, pe care o poți cumpăra din farmacie. Aplică de mai multe ori pe zi, până când coșul este complet vindecat. Hidrocortizonul este o substanță cu efect antiinflamator, care va calma pielea înroșită și umflată. Este un tratament mai sigur decât cremele sau gelurile cu acid salicilic sau peroxid de benzoil, care pot irita și mai multe pielea, ceea ce accentuează hiperpigmentarea.
Investește într-o perie pentru curățarea tenului
Folosind o perie electronică pentru curățarea feței de trei ori pe săptămână, vei putea elimina impuritățile mai bine decât o faci doar prin aplicarea unei loțiuni pentru spălarea tenului. De asemenea, vei îndepărta celulele moarte de piele care îți acoperă pielea, exfolierea fiind eficientă în estomparea petelor pigmentare. Iar dacă tenul este mai curat, serurile pe care le folosești pentru estomparea petelor vor pătrunde mai eficient în piele și vor elimina imperfecțiunile. Nu uita să întreții cu atenție peria, spălând-o după fiecare folosire. Înlocuiește capul periei o dată pe lună, ca să eviți dezvoltarea bacteriilor.
Folosește un ser special pentru tratarea petelor
Investește într-un ser special conceput pentru estomparea petelor și uniformizarea culorii tenului. Alege un produs care conține ingrediente precum vitamina C, niacină, acid kojic sau retinol. Nu uita că expunerea la soare este de evitat în perioada în care urmezi un tratament cu un ser pentru albirea tenului. De asemenea, evită retinolul sau orice tip de retinoizi dacă ești însărcinată.
Aplică în fiecare zi o cremă cu factor de protecție (SPF) 30
Unul dintre cei mai importanți pași pe care ar trebui să-i faci pentru a avea un ten luminos, fără pete pigmentare, este să folosești în fiecare zi o cremo cu factor de protecție solară 30. Nu doar că previne apariția petelor, dar îți apără pielea de efectele nocive ale razelor ultraviolete, inclusiv de apariția cancerului de piele. Atunci când pielea este expusă la soare, ca răspuns la razele UV, celulele produc un pigment cu rol protector numit melanină. Rezultatul este bronzul pe care numeroase persoane îl doresc, dar acesta este doar un răspuns al pielii care încearcă să se protejeze față de agresiunea razelor UV.
Prin urmare, după bronzul strălucitor pe care probabil că îl consideri minunat, pielea ta se va confrunta cu mici pete maronii. Un alt detaliu foarte important este acela ca pigmentarea post inflamatorie, cauzată de coșuri sau alte răni, este mult agravată de expunerea la soare, de aceea este obligatoriu să folosești creme cu factor de protecție SPF când ai o astfel de leziune.