4 ingrediente care tratează acneea și previn ridurile în același timp
Coșurile sunt o povară pentru cele mai multe femei și după vârsta adolescenței, iar hormonii sunt responsabili pentru apariția lor.
Din fericire, există ingrediente care tratează în același timp acneea, dar și ridurile care încep să se formeze.Când vine vorba de îmbătrânirea pielii, sunt lucruri pe care le poți combate și altele pe care nu le poți schimba. Îmbătrânirea cronologică este inevitabilă și reprezintă un set de schimbări care apar odată cu trecerea timpului. "Pe măsură ce trecem prin procesul de îmbătrânire cronologică, se întâmplă patru procese majore la nivelul pielii și al feței: scăderea colagenului, scăderea elastinei, a grăsimii și într-un final a masei osoase
", declară medicul dermatolog Joyce Imahiyerobo.
Celălalt tip de îmbătrânire se numește îmbătrânire intrinsecă și este un proces ceva mai complicat, pe care de obicei îl provocăm. Se referă la impactul mediului asupra pielii, precum expunerea la razele UV ale soarelui (ce provoacă fotoîmbătrânirea), la impactul a ceea ce bem, mâncăm sau a altor obiceiuri care pot fi dăunătoare, precum fumatul. Acești factori externi scad producția de colagen, rezultatul fiind o piele cu mai multe riduri, apariția petelor pigmentare și a pielii cu aspect neuniform. Îmbătrânirea prematură a pielii nu poate fi prevenită 100% și nici nu este reversibilă, dar ai capacitatea de a-i controla efectele într-o oarecare măsură.
Ingredientele pe care le folosești zilnic în produsele tale de îngrijire sunt capabile să reducă efectele îmbătrânirii și să prevină imperfecțiunile. Iată patru ingrediente cosmetice care tratează acneea și previn ridurile:
Retinolul
Acest ingredient antirid este recunoscut ca fiind cu adevărat miraculos de majoritatea dermatologilor. Atât cremele cu retinol care pot fi cumpărate din magazine, cât și cele cu retinoizi, care sunt mai puternice și se eliberează de la farmacie numai cu rețetă, stimulează procesul de reînnoire celulară, stimulează producția de colagen, tratează petele pigmentare și acneea. "
Includerea retinolului în tratamentul de îngrijire a pielii înseamnă mai puține puncte negre și comedoane, dar și mai puține linii fine sau riduri", declară medicul Joyce Imahiyerobo pentru self.com.
Acidul glicolic
Acest membru al familiei de alfa hidroxi acizi este derivat din fructe și este ideal pentru toate tipurile de piele, fiind sigur chiar în timpul sarcinii și alăptării, spre deosebire de retinol. "S-a demonstrat că acidul glicolic este eficient în tratarea acneei, în special datorită capacității sale de a îmbunătăți reînnoirea celulară și de a îndepărta celulele moarte de piele", declară dermatologul Melanie D. Palm. "De asemenea, sunt o mulțime de studii care susțin eficiența antiîmbătrânire a acidului glicolic prin uniformizarea culorii și texturii pielii, stimularea producției de colagen și îmbunătățirea per ansamblu a aspectului pielii", adaugă specialistul.
Acidul salicilic
Acidul salicilic este un ingredient clasic în combaterea acneei. Este considerat a fi un foliculotropic, ceea ce însemnă că este atras în foliculii de păr, care sunt punctele de plecare în formarea coșurilor. "Acidul salicilic elimină celulele moarte de piele din foliculul de păr și din canalele glandelor de sebum care duc la apariția acneei. Este deosebit de eficient în eliminarea hiperpigmentării cauzate de acnee, în special în cazul pielii închise la culoare", spune dr. Palm. "Printre proprietățile sale antiîmbătrânire se numără capacitatea de a îmbunătăți culoarea pielii și capacitatea de stimula producția de colagen."
Acid azelaic
"Acidul azelaic este un acid care apare în mod natural în orz, secară și alte cereale, având proprietăți antioxidante, antibacteriene și comedolitice", ceea ce înseamnă că previn blocarea porilor și apariția coșurilor, explică dr. Imahiyerobo. Când vine vorba de prevenirea semnelor de îmbătrânire, acidul azelaic are proprietăți de iluminare a pielii. Este eficient pentru tratarea petelor pigmentare provocate de hormoni, problemă cunoscută drept melasma, sau cele provocvate de expunerea excesivă la soare. "Are și un efect antioxidant, ceea ce înseamnă că previne efectul nociv al radicalilor liberi asupra pielii, prevenind astfel liniile fine și ridurile", adaugă medicul.