Repararea părului decolorat: 4 soluții
Procesul de decolorare nu elimină doar pigmentul părului, ci și acizii grași din componența firelor, favorizând deshidratarea și ruperea lor. Ia măsurile potrivite pentru a proteja părul decolorat și a preveni uscarea accentuată.
Decolorarea cauzează ridicarea permanentă a cuticulelor, părțile externe ale firelor de păr, ceea ce provoacă pierderea continuă a hidratării. Stratul protector al părului este permanent deschis, iar hidratarea din interior nu poate persista. Din acest motiv părul decolorat este poros, aspru, se rupe ușor și este predispus la vârfurile despicate. Efectul negativ este permanent și se accentuează proporțional cu timpul de acțiune al substanțelor decolorante.
Cum poți repara părul decolorat?
În primul rând nu te panica. Pentru început trebuie să te asiguri că nu mai există riscul ca părul să fie în continuare degradat, după decolorare. În acest moment ai părul deteriorat și uscat, așa că trebuie să ții cont că este foarte vulnerabil la orice substanță chimică și mai ales la căldură. Părul tău nu mai are uleiurile naturale din componența firelor și pierde permanent hidratarea, așa că trebuie să-l fortifici adăugând hidratare cu ajutorul produselor care închid cuticulele și redau un aspect sănătos podoabei capilare.
Trebui să respecți următoarele reguli pentru a te asigura că vei avea din nou un păr bogat și mătăsos:
1. Evită șampoanele agresive cel puțin o săptămână sau folosește numai balsamul
Nu te îngrijora, nu trebuie să nu te speli pe cap, însă este esențial să alegi cu atenție ce produs folosești. În loc de șamponul tău obișnuit selectează o formulă fără sulfați, care va curăța părul fără să-l agreseze. Evită orice șampon care conține sodium laureth sulfate sau sodium lauryl sulfate. Dacă ai încercat șamponul timp de două zile, dar ți se pare că firele au tendința să se rupă te poți limita numai la balsam pentru a preveni deteriorarea progresivă a părului.
2. Repararea părului decolorat: Uită de placa de îndreptat și de foehn
Uscatul părului cu foehn-ul, îndreptatul sau folosirea oricăror ustensile pentru a-l ondula sunt total interzise după decolorare. Dacă aplici căldură la suprafața părului vei accentua deteriorarea deja existentă, așa că renunță la toate aceste ustensile pentru o vreme.
Strategia ta de acțiune trebuie să pună accentul pe refacerea părului și pe stoparea deteriorării continue, care poate scurta părul și te va face să pierzi lungimea șuvițelor care îți încadrează frumos trăsăturile. Nu te gândi că este suficient să aplici sprayuri sau alte produse speciale pentru a proteja părul de căldură pentru că uscatul cu foehn-ul sau ondularea vor elimina în continuare hidratarea din păr.
Abordează un stil natural în perioada de refacere și vei vedea că va fi mult mai simplu să ai din nou un păr frumos, plin de volum.
3. Fă-ți provizii de balsamuri și uleiuri eficiente
Principalele remedii pentru părul degradat în urma decolorării vor fi balsamurile intens hidratante și uleiurile. Balsamurile trebuie să devină cel mai bun prieten al tău în această perioadă, chiar dacă în restul timpul ai impresia că încarcă părul. Sunt un tratament foarte eficient și nu ar trebui să lași să treacă nici măcar o zi fără să aplici un balsam nutritiv. Părul decolorat va fi „însetat” după hidratare, iar ingredientele-cheie din balsamuri vor satisface această cerință.
Nu te gândi numai la balsamul obișnuit, ci cumpără și un balsam fără clătire pe care îl vei aplica în timpul zilei de 2-3 ori pentru a preveni uscarea părului. Acest produs este important mai ales în sezonul rece sau în zilele toride de vară. De asemenea, cumpără ulei de cocos și de jojoba pentru că le poți combina pentru a realiza un tratament util timp de 2-3 ore.
4. Repararea părului decolorat: Nu uita de măștile de noapte
Măștile de noapte sunt asemănătoare cu balsamurile, dar conțin ingrediente cu molecule de dimensiuni mult mai mici, care pătrund eficient în profunzimea firelor de păr. Aplică-le cel puțin de 4 ori pe săptămână pentru a reface părul și a-i reda strălucirea.