Este sigur să-ți vopsești părul în timpul sarcinii? Ce spun specialiștii
Sarcina este o perioadă deosebită în viața unei femei, dar este în același timp o perioadă marcată de confuzie.
Ai voie să mănânci pește, dar nu prea mult, pentru că ar putea conține mercur. Poți să bei cafea, dar nu mai mult de o ceașcă mică pe zi. Poți face exerciții fizice, dar fără să te epuizezi. Toate aceste reguli și multe altele, le dau dureri de cap femeilor însărcinate.
Iar o altă chestiune care apare adesea în discuție este vopsirea părului. Este sau nu periculos să-ți vopsești părul în timpul sarcinii? Unele femei se vopsesc așa cum o făceau și înainte, iar altele renunță complet la vopsire până după naștere. Dar ce spun specialiștii?
Cu toții am auzit sfaturi și reguli care se bat cap în cap, de aceea părerea unui specialist ar putea să clarifice situația. Medicul ginecolog Omnia M. Samra-Latif Estafan a oferit câteva răspunsuri pentru purewow.com.
Este sigur să-ți vopsești părul în timpul sracinii?
"Potrivit Colegiului American al Obstetricienilor și Ginecologilor, vopselele de păr - în special cele care nu conțin amoniac - sunt considerate sigure în timpul sarcinii pentru că numai o cantitate minimală de vopsea este absorbită prin piele
", spune medicul.
Este de reținut mențiunea "fără amoniac". Dar care este răspunsul pentru vopseaua permanentă? "Deși absorbția vopselei permanente prin piele este minimă, inhalarea vaporilor puternici degajați de vopselele de păr permanente poate fi dăunătoare", spune Dr. Latif.
"Vopseaua nu stă în contact cu pielea suficient de mult timp încât să fie absorbită în fluxul sanguin și să devină periculoasă pentru fătul în dezvoltare. Eu consider că vopseaua de păr este sigură
", spune medicul dermatolog Angela Lamb, directorului Westside Mount Sinai Dermatology Faculty Practice din New York, citată de huffpost.com.
Ce reguli să respecți când te vopsești, dacă ești însărcinată
În timpul sarcinii poți apela la vopseaua de păr semi-permanentă, care nu conține amoniac, sau poți să eviți cu totul aplicarea vopselei pe scalp, optând pentru șuvițe sau tehnica balayage. Ambele variante îți permit să te vopsești, dar fără ca vopseaua să intre în contact cu scalpul.
Fie că mergi la salon pentru retușarea culorii, fie că te vopsești acasă, asigură-te că te afli într-o cameră bine ventilată. De exemplu, dacă te vopsești în baie, lasă ușa și fereastra larg deschise.
De asemenea, este foarte important să respecți toate indicațiile de pe ambalajul vopselei. Nu uita să faci textul de alergie și nu lăsa vopseaua să acționeze mai mult decât este recomandat în instrucțiuni din prospect.
Dacă ești totuși îngrijorată cu privire la efectele vopsirii în timpul sarcinii, Dr. Latif spune că mulți dintre colegii săi recomandă evitarea vopsirii părului în primul trimestru de sarcină. Este o perioadă critică pentru dezvoltarea bebelușului și este și perioada în care te poți confrunta cu o sensibilitate accentuată la mirosuri sau diverse substanțe.
O altă soluție pe care o poți încerca dacă vrei să eviți complet vopseaua de păr în timpul sarcinii este folosirea pigmenților naturali din plante. Există vopsele realizate exclusiv din plante și ingrediente naturale.