Cum să-ți îngrijești părul iarna. Sfaturile specialistului
Hairstylist-ul Lucian Sandu ne vorbește despre cum afectează sezonul rece frumusețea podoabei capilare și ce soluții avem pentru un păr sănătos.
Imediat cum temperaturile scad, apelăm la hainele groase, cizme și mănuși, care să ne protejeze de frig. Doar că, la fel ca și corpul de care avem grijă, trebuie să ne preocupăm și de păr!
“Deși în perioada de iarnă nu există expunere atât de mare la ultraviolete, la clorul din piscină, la apa sărată din mare, părul are tendința de îngrășare, fapt la care contribuie mai mulți factori: umiditatea,căldură din casă, căciulile care obligă firul de păr și scalpul să inmagazineze și să mențină toate impuritățile. Astfel de factori nu fac altceva decât să producă efecte nedorite precum: deteriorare, electrizare, îngrășare, miros neplăcut, mătreață, sebum și chiar dermatita seboreica
” spune haitstylist-ul.
Iată ce trebuie să faci pentru ca părul tău să rămână frumos și sănătos chiar și în perioada de iarnă:
Hairstilistul Lucian Sandu ne îndrumă în acest sens și a trasat în continuare câțiva pași pe care trebuie să îi urmăm pentru a avea un păr frumos iarna.
“Primul pas îl reprezintă alegerea ingredientelor- cheie, capabile să refacă și să hidrateze fibra capilară.
Al doilea pas: alegerea produselor corecte pentru curățarea (șampoane), îngrijirea (balsamuri, produse leave in) și după caz tratarea părului (măști, creme, uleiuri, fiole) și nu în ultimul rând, trebuie să ținem cont și de produsele de styling pe care le folosim”
, spune specialistul.
Cheratina, ingredientul-cheie pentru un păr sănătos!
“Să sublinem lucrurile în ordinea importanței - ingredientul cheie în perioada rece, și nu numai, este cheratina. De ce? În primul rând cheratina este o proteină ce compune 70% din structura firului de păr și este responsabilă cu flexibilitatea, strălucirea și rezistență părului. Din cauza proceselor termice , chimice sau de mediu, procentul de cheratină din fibra capilară este afectat. Rezultatul: par fragil, tern, casant.
Un alt ingredient recomandat este de fapt un mix și anume uleiurile prețioase precum cel de Argan, migdale dulci, Maracuja, cocoș etc. Acestea sunt bogate în omega 3 (reface firul de păr), omega 6, Vitamina A, E (de două ori mai mult decât uleiul de măsline). Folosirea uleiurilor individual sau în cocktail ajută părul să fie hrănit și fortifiat din interior către exterior. Acest lucru înseamnă protecție împotriva frigului, flexibilitate, strălucire și eliminarea electrizarii părului.“
În plus, hairstylistul a adăugat: “În ceea ce privește îngrijirea și tratarea părului, este indicat să optăm pentru texturi mai onctuoase, mai consistente, alese evident în funcție de textura acestuia. Astfel, pentru un păr fin, fragil, recomand folosirea balsamurilor de tip leave in care nu încarcă părul însă au capacitatea de hidratare și refacere a fibrei capilare. În cazul părului normal, puteți folosi balsamurile cu textură cremoasă și de 1-2 ori pe săptămână o mască hrănitoare. Pentru părul gros, aspru, este necesar un aport special de agenți de hidratare și nutriție, așadar masca în care se adaugă câteva picături de ulei sau o fiolă cu cheratină este obligatorie la fiecare spălat.”
Protecția părului este extrem de importantă!
“La final, indiferent de textura părului, recomand folosirea uleiurilor pentru păr ce au rolul de a proteja ca un scut fibra capilară, mai ales lungimile și vârfurile care în cea mai mare parte a timpului sunt expuse temperaturilor scăzute.Sub nici o formă nu recomand produsele care conțin SLES (sare)! Acestea usucă părul, sunt destinate cu precădere efectelor de textură sau păr mat, apreciate mai degrabă în timpul verii”, spune specialistul Vanity Studio din Brașov.
Ultimul pas: coafarea corectă
“În ceea ce privește coafarea părului în sezonul rece, recomand produse ce formează o peliculă de impermeabilitate menită să sigileze firul de păr. Mărcile profesionale pun la dispoziție astfel de produse care în plus au și efect anti umiditate și anti-frizz.
Recomand călduros să apelați la serviciile specializate ale unui hairstylist care în urma unei diagnoze vă poate întocmi un plan personalizat de tratament și îngrijire a părului și a scalpului. Așadar, urmați îndeaproape sfaturile unui specialist ,pentru ca părul dumneavoastră să treacă , cu bine , peste lunile friguroase de iarnă!”, a încheiat Lucian Sandu.