Cum să scapi rapid de mătreață, potrivit specialiștilor
Frumuseţe · Coafuri / 11.12.2019

Pe timpul iernii te poți confrunta cu mătreața mai mult decât în restul anului. Căciulile și pălăriile pe care le porți, precum și aerul uscat din interior accentuează această problemă.

Din păcate, să ai mătreață nu înseamnă să te confrunți doar cu niște fulgi albi pe scalp. Uneori această problemă duce la apariția mâncărimilor, zonelor înroșite, apariția cojilor și chiar la sângerarea pielii.

Ce este mătreața?

Mătreața este cauzată de o ciupercă aflată pe pielea capului numită malassezia. Înainte de a intra în panică trebuie să știi că acest microorganism este prezent în mod normal pe scalp, în cazul tuturor oamenilor. Diferă, însă, modul în care pielea reacționează la prezența malasseziei, acesta fiind motivul pentru care unele persoane au mătreață și altele nu. Una dintre cele mai mari mituri legate de mătreață este acela că este cauzată de un scalp uscat.

„Oamenii cred că mătreața este declanșată de uscarea pielii, dar este provocată, de fapt, de excesul de sebum de pe scalp”, declară pentru cosmopolitan.com medicul dermatolog David Kingsley, specializat în problemele părului și scalpului. În genetral, cu cât scalpul tău este mai uleios, cu atât mai mult se va multiplica malassezia, ceea ce cauzează apoi mătreața.

Mătreața este o problemă moștenită din familie?

Răspunsul este da și nu. Deși există o legătură genetică ce poate predispune la apariția mătreții, medicul spune că nu este una definitivă - poți fi singura persoană din familia ta care se confruntă cu mătreață. Iar motivul este acela că există o varietate de factori interni care pot cauza mătreața sau o pot agrava (precum ciclul menstrual sau stresul), dar și factori externi (vremea rece și uscată sau spălarea neregulată pe cap). Chiar și alimentele pe care le consumi (așa cum sunt ciocolata sau brânza) pot declanșa mătreața dacă ești deja predispusă.

Află cu ce te confrunți

Înainte de a începe orice tratament trebuie să știi cu ce te confrunți. Există trei tipuri de probleme care duc la apariția bucăților de piele moartă descuamată, astfel că se poate spune că există trei tipuri de mătreață:

Psoriazis - zone mari, uscate și roșii de piele care te mănâncă și pe care le poți observa și pe coate, genunchi sau alte zone ale corpului. Dacă crezi că ai psoriazis, primul pas pe care trebuie să-l faci este să mergi la medic. Psoriazisul nu răspunde la șampoanele obișnuite pentru combaterea mătreții, prin urmare ai nevoie de un tratament prescris de medicul tău.

Scalp uscat - fulgi mici de piele uscată care cad cu ușurință de pe scalp și păr, fără să se lipească. „Fulgii produși de scalpul uscat sunt mici și vizibil uscați”, spune medicul. Dacă te confrunți cu scalp uscat, încearcă să folosești un tratament pe bază de ulei pentru scalp timp de câteva săptămâni, înainte de a te spăla pe cap.

Dermatită seboreică - fulgi de culoare alb-gălbuie, lipicioși, care sunt asociați de obicei cu un scalp roșu și uleios. Acesta este considerat tipul clasic de mătreață și este declanșat de nivelul de malassezia de pe pielea ta. „Mătreața poate părea uleioasă și cade sub forma unor fulgi mari, care de obicei sunt lipiți între ei”, declară medicul dermatolog. Pentru a scăpa de acest tip de mătreață folosește un șampon special împotriva mătreții de fiecare dată când te speli pe cap, iar pe măsură ce simptomele se reduc, alternează cu șamponul tău obișnuit o dată sau de două ori pe săptămână.

Formula care combate mătreața este foarte importantă în acest caz, pentru că nu toate ingredientele din șampoanele anti-mătreață au același efect. Piritionatul de zinc și ketoconazolul sunt două dintre cele mai eficiente ingrediente în tratarea scalpului afectat de mătreață. Ambele combat excesul de ciuperci și microorganisme de pe scalp. După ce simptomele s-au redus, poți să folosești un șampon cu acid salicilic, care exfoliază delicat scalpul și calmează zonele iritate sau înroșite.

Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro