In cazul femeilor, podoaba capilara are un rol esential, fiind simbol al erotismului si al puterii sexuale. Ne place sa ne coafam parul, sa-l vopsim, sa-l tundem si sa ii schimbam infatisarea...
In cazul femeilor, podoaba capilara are un rol esential, fiind simbol al erotismului si al puterii sexuale. Ne place sa ne coafam parul, sa-l vopsim, sa-l tundem si sa ii schimbam mereu infatisarea, desi trebuie sa recunoastem ca nu toate aceste interventii ii fac bine parului nostru.
Caderea parului este pentru noi o adevarata suferinta pe care o suportam cu greu, indiferent de varsta la care ne confruntam cu aceasta problema. Desi se spune ca, in general, barbatii sunt mai predispusi sa le cada parul, acest fenomen afecteaza peste o treime dintre femei. Chiar daca uneori ni se intampla sa ne cada parul in timpul adolescentei sau al pubertatii, situatia se agraveaza, de regula, dupa ce trecem de varsta de 50 de ani.
Cauzele caderii parului sunt multiple, mergand de la o simpla oboseala si stres pana la tulburari grave ale metabolismului. Acestora li se adauga perioadele dificile din viata fiecaruia, necazurile, alimentatia necorespunzatoare si multe altele. Afla care sunt principalele cauze ale caderii parului.
Cauze sezoniere. Cel mai mult par cade la inceputul primaverii si al toamnei. Acest lucru este confirmat de specialisti, insa fara ca ei sa ne explice cauza. Spre fericirea noastra, fenomenul este trecator, durand in medie intre patru si sase saptamani.
Nasterea. Caderea parului este o problema de care se plang si tinerele mame. Aceasta cadere, numita postnatala, dureaza aproape trei luni dupa nastere si este foarte frecvent intalnita, afectand jumatate dintre femei. Totusi acest fenomen nu este foarte grav, deoarece, dupa cateva luni, situatia reintra in normal.
Stresul poate duce si el la agravarea fenomenului de cadere a parului. Daca treci printr-o perioada mai aglomerata, vei vedea ca aceasta nu va ramane neobservata de parul tau. De fapt, insusi modul de viata al femeii de azi este stresant si obositor, iar aceste aspecte sunt primele pe care trebuie sa le iei in calcul atunci cand observi ca iti cade parul.
Actiunea hormonilor. Aspectul parului se poate modifica pe tot parcursul vietii unei femei, de la pubertate pana la menopauza. Dereglarile hormonale il pot influenta si pot chiar provoca o cadere masiva a lui.
Alimentatie neadecvata. Alimentatia este un factor care are influenta asupra intregii noastre stari de sanatate, inclusiv asupra parului. O alimentatie saraca in vitamine si neechilibrata, din care lipsesc mai ales micronutrientii esentiali, cum ar fi zincul si vitamina H, poate avea o influenta negativa asupra radacinilor, a intregului fir de par, precum si a rezistentei lui.
Carenta de fier. Fierul este vital pentru hranirea si oxigenarea celulelor si pentru reproducerea parului. Daca organismului tau ii lipseste fierul, parul tau va deveni lipsit de stralucire, cu firul subtire, rar, putin rezistent si predispus la cadere. Cea mai mare carenta de fier o au femeile insarcinate, deoarece aceasta survine in urma unei pierderi de sange insemnate, care nu este compensata de alimentatia zilnica.
Alte cauze:
- operatii si interventii chirurgicale importante;
- febra puternica, ce dureaza o perioada mai lunga de timp;
- anestezie generala prelungita;
- diete drastice si neechilibrate.