9 lucruri pe care nu le știai despre părul alb
În timp ce unele femei se mândresc cu părul lor alb, altele întâmpină cu groază apariția primelor fire albe. În jurul acestui proces biologic normal există o mulțime de mituri, teorii și păreri greșite.
Din fericire, oamenii de știință au studiat problema și au descoperit o mulțime de lucruri interesante despre albirea părului.
Iată nouă lucruri pe care ar trebui să le știi despre părul alb:
Regula 50-50-50
Nu este nicio noutate că albirea părului este determinată în special de îmbătrânire. Dermatologii numesc acest lucru foarte bine cunoscut drept regula 50-50-50, ceea ce înseamnă că 50 la sută din populație are 50% păr alb la vârsta de 50 de ani. Și la fel ca și pielea, părul își schimbă textura odată cu înaintarea în vârstă.
Originile tale au un cuvânt important de spus
Persoanele caucaziene albesc mai devreme, iar dintre acestea, cei cu părul roșcat natural albesc cel mai repede. Sunt urmați apoi de asiatici, după care vin cei de origine africană. Oamenii de știință n-au descoperit încă de ce există această diferență.
Stresul are un rol în albirea părului
"Stresul nu te face să albești în mod direct. Dar stresul este implicat într-o mulțime de probleme care apar la nivelul pielii sau părului", declară medicul Roopal Kundu pentru goodhousekeeping.com. De exemplu, atunci când se îmbolnăvesc, oamenii pot observa o cădere accentuată a părului. Iar dacă părul cade în urma unui eveniment stresant, atunci când crește poate avea o culoare diferită.
Stilul tău de viață afectează culoarea părului
Fumatul, de exemplu, îți afectează atât pielea, cât și părul. De asemenea, nivelul scăzut de vitamina B12 cauzează pierderea pigmentului din păr, potrivit specialiștilor citați de goodhousekeeping.com. Consumă alimente bogate în vitamina B12, precum ficat și morcovi. Alimentele bogate în vitamine, nutrienți și antioxidanți îți protejează corpul de diferite afecțiuni, dar sunt esențiale și pentru o piele frumoasă și un păr sănătos.
Părul și culoarea lui sunt două lucruri separate
Celulele stem pentru păr produc părul, iar celulele stem care formează pigment îi dau culoare. În mod normal lucrează împreună, dar oricare dintre acestea două se pot degrada în timp, uneori prematur. Cercetătorii încearcă să descopere un medicament sau un alt remediu care, atunci când este aplicat pe scalp, să încetinească procesul de albire. Vopseaua acoperă părul cu pigment, dar nu îi afectează structura.
Părul se decolorează singur
Probabil îți este cunoscut procesul de decolorare a părului folosind peroxid de hidrogen, adică apă oxigenată. Dar procesul de albire a părului este unul asemănător. Potrivit unui studiu realizat în anul 2009, peroxidul de hidrogen apare în mod natural în foliculii de păr și se acumulează treptat, pe măsură ce îmbătrânim. Această acumulare de peroxid blochează producția de pigment al părului, numit melanină.
Părul nu devine alb, crește alb
Există mitul că părul poate albi brusc. Dar este cât se poate de greșit. Un singur fir de păr crește într-o perioadă de la unu până la trei ani. Apoi este eliminat de corp, cade și crește altul nou în locul lui. Iar odată cu înaintarea în vârstă, firele noi de păr tind să fie albe. De fiecare dată când un fir nou de păr se formează, trebuie să se re-formeze și acele celule care creează pigmentul, dar acestea se degradează cu timpul.
Părul alb nu este mai gros decât cel colorat
De fapt, părul alb este mai fin decât cel colorat, dar poate părea mai aspru pentru că este mai uscat, din cauza faptului că scalpul produce mai puțin sebum pe măsură ce îmbătrânim. "Părul alb poate părea mai gros și aspru dacă îți smulgi primele fire albe. Iar acest lucru se întâmplă pentru că smulgerea constantă a părului distorsionează foliculii, rezultatul fiind un păr cu textură neuniformă", spune medicul dermatolog Glenn Lyons.
Părul alb poate fi rezistent la colorare
Dacă ai ales să te vopsești, probabil descoperi că părul se colorează mai greu decât înainte de a albi. "Unele fire de păr alb sunt mai rezistente la vopsea. În cazul în care te confrunți cu această problemă, alege o culoare mai deschisă sau folosește un ton mai închis la rădăcină, pentru o acoperire mai bună", recomandă specialistul.