Ai nevoie de un șampon fără sulfați? 5 întrebări care te ajută să iei decizia corectă
Frumuseţe / 25.11.2023

Citește cu atenția lista de ingrediente de pe un șampon, săpun, gel de curățare sau chiar o pastă de dinți. Sunt mari șanse să regăsești sulfații în compoziția lor, de obicei sodium lauryl sulfate sau sodium laureth sulfate. Află cum îți dai seama dacă ai nevoie de un șampon fără sulfați și dacă regenerează și protejează părul.

Sulfații sunt substanțe care elimină murdăria, praful și sebumul produs la nivelul scalpului. Se regăsesc adesea în produsele destinate curățării pielii sau părului pentru că au abilitatea de a atrage particulele de apă și ulei. Datorită acestei calități vor ridica impuritățile de pe piele și păr și se vor clăti ușor când sunt combinați cu apă. 
 
Principala problemă legată de sulfați este că pot acționa prea eficient, favorizând deshidratarea, iritațiile și uscarea excesivă. Din acest motiv, apar tot mai multe recomandări pentru selectarea unui șampon fără sulfați. Acest tip de produs are o acțiune delicată, nu usucă părul sau pielea la fel de mult și produce mai puțină spumă. Cu toate acestea, va trebui să iei în calcul caracteristicile părului tău pentru a decide dacă ai nevoie cu adevărat de o astfel de formulă.

 
Iată 5 întrebări care indică situațiile în care trebuie să optezi pentru un șampon fără sulfați:

 
1. Ai părul ondulat, predispus la încurcare sau ciufulire?

Dacă părul tău se ondulează și se încurcă ușor nu este util să folosești un șampon care conține sulfați pentru că vei agrava situația. Sulfații vor ridica majoritatea cuticulelor, iar ciufulirea va fi o problemă constantă. De îndată ce vei alege o formulă fără substanțele problematice te vei putea pieptăna mai rapid și vei realiza coafurile dorite fără să dedici timp considerabil aranjării părului. În plus, în lipsa sulfaților părul va păstra un grad mai ridicat de umiditate, iar buclele și onduleurile vor fi bine definite și îți vor încadra frumos trăsăturile.

 
2. Ai părul vopsit?

Dacă da, un șampon fără sulfați va prelungi durata și intensitatea culorii obținute, deci nu ezita să începi să-l folosești. Poți face un test simplu prin citirea listei de ingrediente a unui șampon de la magazin creat special pentru părul vopsit. În cele mai multe cazuri nu va conține sulfați. Părul vopsit trebuie îngrijit cu ajutorul formulelor mai blânde din două motive:
- procedeul de vopsire creează o tendință de uscare și este nevoie de un șampon care protejează părul;
- șamponul fără sulfați recondiționează părul subtil și nu elimină culoarea la fel de rapid precum formulele care includ substanțele problematice.

 
3. Ai părul aspru?

În cazul în care simți părul aspru și ușor uscat când treci cu degetele printre șuvițe este cazul să te orientezi spre un șampon care exclude sulfații. Numai în acest mod poți păstra nivelul de hidratare necesar, în loc să agravezi starea părului și să favorizezi ruperea sau subțierea firelor. Dacă ți se pare greu să renunți imediat la șamponul pe care îl ai poți începe alternând între 2 spălări fără sulfați și o spălare a părului cu șamponul tău obișnuit. Ai grijă să aplici un balsam intens hidratant când utilizezi varianta cu sulfați.

 
4. Ai părul deteriorat?

Părul fragil și degradat va arăta mult mai bine dacă alegi un șampon fără sulfați. Numai în acest fel poți conserva hidratarea esențială de care are nevoie pentru a reveni la un aspect mătăsos și hidratat. Evită complet șamponul agresiv dacă părul tău a fost supus prelucrării termice frecvente.

 
5. Poți spăla părul o dată la 2-3 zile?

Dacă poți evita spălarea părului în fiecare zi fără ca aspectul coafurii să aibă de suferit înseamnă că părul tău nu produce un exces de sebum și poți opta pentru un șampon mai blând. Nu uita să folosești de fiecare dată și un balsam care regenerează podoaba capilară în profunzime.
 
În cazul în care ai răspuns cu „nu” la una sau mai multe dintre întrebări este în regulă să alegi un șampon cu sulfați în funcție de problema principală pe care vrei să o combați. De exemplu, dacă nu ai cum să te speli rar pe cap pentru că rădăcinile părului se îngrașă foarte repede probabil că nu ți se va potrivi formula fără sulfați. Deși persoanele cu părul gras pot folosi un șampon fără sulfați, formula clasică va fi mult mai eficientă pentru redarea volumului și a senzației de prospețime.
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro