Porceasca
Farfuridi / De Farfuridi, 13.12.2011

It’s pork time. A început sezonul. De acum înainte, aveţi trei săptămâni în care să faceţi numai „porcării“. E drept, până la sfârşitul anului, mulţi dintre noi vor spune că nu vor să mai audă nici măcar prima literă din cuvântul porc. Dar la anul, pe vremea asta, veţi fi uitat tot şi-o veţi lua de la capăt cu „porcăriile“.

Dar până la anul e cale lungă, aşa că să rămânem în prezent şi să-i dăm Dosiei (vă mai amintiţi celebrul purceluş roz, dintr-o reclamă difuzată în anii ’90? ) ce-i al Dosiei. Şi cu ce-am putea începe decât cu o pomană pentru porcul ce şi-a dat obştescul sfârşit, ca să ne umple nouă, iubitorilor de porc, viaţa de bucurie.

Pomana porcului. Porcească, îi spun eu, to keep it short :). Adică se iau toate lucrurile bune din porc, se perpelesc în ceaun de tuci şi se manâncă repede şi fierbinte, lângă restul vietăţii ce aşteaptă să devină cârnaţi, şunculiţe şi alte bunătăţi. Aşa că luaţi, în cantităţi egale, bucăţi de carne din pulpă şi din ceafă, dar şi puţin muşchiuleţ, ficat, rinichi, splină, inimă (muşchiul ăsta nu-i pentru mine, dar puteţi încerca), puţină slăninuţă (grăsime din porc). Toate astea se prăjesc laolaltă într-un ceaun mare, pentru toţi cei care, înfometaţi, îşi amăgesc foamea cu o ţuică fiartă. Se „înmoaie“ cărnurile cu puţină apă, din când în când, iar la final cu o ceşcuţă de vin sec, alb sau roşu. Eu i-am aruncat şi-o zdrobitură de usturoi, să „înveselească“ mămăliga şi murăturile ce-au venit să-i ţină companie.

Iar după masă, o carafă de vin roşu o să vă pună în mişcare pentru treaba cea mare care acum începe: cârnăciori picanţi, tobă şi caltaboşi, slăninuţe şi pastrame...

Citiţi despre pancetta pe Farfuridi.ro!

Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro