De la bunica citire: pui cu smântână
Farfuridi / De Farfuridi, 24.01.2012

Odată cu zăpada asta anemică de afară mi-am revenit şi eu în simţiri. Câtă ruccola pot totuşi să mănânc?, mi-am zis după ce am primit un pui de ţară cu pielea strălucind mai ceva ca un Glob de Aur. Sau poate mama lui era Cloşca cu ouăle de aur? :)

În fine, „dilemele“ astea le am acum, căci atunci îmi era prea foame ca să filosofez, aşa că prima idee a fost mai mult una instinctivă, de fapt, o amintire latentă din copilărie: pui cu smântînă. În curte la bunica, trăiau multe găini şi un cocoş rău. Mă ataca de fiecare dată când mă duceam să „recoltez“ ouăle, iar asta era una dintre marile mele plăceri pe vremea aia. Culesul şi număratul ouălor. :D Şi vă daţi seama cum făcea cocoşul ăsta când era vorba de vreo găină din haremul lui care trebuia sacrificată. Dar bunica îi venea mereu de hac.

Aşa că găinile sau puii din curte deveneau o mâncare gustoasă, cu smântână, unt şi mult mărar verde. Bunica avea o tehnică specială, care făcea mâncarea asta deosebită. Înainte să fiarbă puiul în sosul de smântână, îl rumenea pe un grătar, deasupra unui jar.

Însă cum mie mi-ar fi fost destul de greu (deşi nu imposibil) să fac un foc în balconul meu din Berceni, m-am limitat să rumenesc bine bucăţile de pui în unt, într-o tigaie. Cam 10 minute pe fiecare parte, la foc mediu, până prind o crustă crocantă şi aurie.

Între timp, am tocat mărunt două şalote şi le-am călit în puţin unt. Am pus apoi 400 de grame de smântână fermentată şi 100 de ml de smântână dulce (în care am amestecat o linguriţă de făină), iar când au clocotit am „aruncat“ înăuntru bucăţile de pui. Am asezonat cu sare şi piper alb măcinat, am acoperit vasul cu un capac şi l-am pus în cuptor pentru vreo 40 de minute, la foc mediu (160-180 de grade).

La final, o legătură de mărar proaspăt, tocat, a completat „vertijul“ de arome ce ieşeau din oala aia abia scoasă din cuptor. În copilărie mâncam puiul ăsta cu mămăligă, dar nici c-o baghetă rumenită alături nu e de lepădat. Doar dacă eşti la dietă cu șervețele, așa cum auzit că e în trend.

Nu uitaţi, mâncarea cu suflet vine de la Farfuridi.ro!

Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro