Deși am încercat și preparat mâncăruri din diverse colțuri ale lumii, mi se întâmplă și mie să am parte de „prima dată“. Și chiar aici, acasă, unde am făcut și mâncat pentru prima oară în viață Varză a la Cluj.
Da, am făcut Ocolul Pământului în 50 de rețete și n-am ajuns niciodată la Cluj. Pentru o plimbare sau o varză. Așa că am adus Clujul la mine și bine am făcut. Pentru că Varza a la Cluj e o mâncare extraordinară, care cuprinde în ea toată bogăția Ardealului (ieșiți la vot, da?).
Nu e cea mai ușoară mâncare din lume, dar cine i-a suspectat vreodată pe ardeleni că se încurcă cu treburi ușoare? Mai ales când au influențe ungurești și nemțești în zonă?
Pentru o varză ce va îndestula vreo două familii, aveți nevoie de 2 kilograme de varză acră (de obicei) sau dulce. Recunosc, eu am folosit varză dulce.
Tocați și căliți varza în ulei, până se înmoaie ușor. Pentru că am folosit varză proaspătă, am pus și-o lingură de sare, dar și o cană de borș și-am lăsat-o să scadă.
Între timp, am călit două cepe mari, apoi am pus un kilogram de carne tocată de porc. Se folosește amestec de vită și porc, de obicei, dar eu am pus doar carne macră de porc (pulpă). Cum vă spun mereu, ca să știți ce mâncați, alegeți bucata de carne întreagă și rugați măcelarul să o toace în fața voastră.
Am lăsat carnea pe foc doar vreo 10 minute (nu am gătit-o de tot), am condimentat-o cu sare și piper și am pus și o lingură de bulion de ardei. Rețeta clasică presupune să amestecați carnea cu orezul, dar eu am făcut altfel.
Am început să așez ingredientele în straturi, într-o cratiță de fontă (mâncarea se gătește extraordinar de bine într-un vas de fontă). Mai întâi un strat de varză, apoi unul de carne, apoi unul de orez nefiert (am folosit jasmine, e foarte aromat, dar se pune de obicei orez cu bobul rotund). Am continuat așa încă de vreo trei ori și am încheiat cu un strat de varză. Apoi am pus o cană de vin alb, sec (200-250 de ml), am acoperit cratița cu capacul și am pus-o la cuptor, la foc mediu spre mare (180-200 de grade) timp de o oră. Orezul se va găti și va atrage toate celelalte arome. Spre final am luat capacul și am făcut un sos de gratinat varza.
Două ouă amestecate cu două linguri mari de făină, 100 de ml de lapte, cașcaval ras (50 de grame), sare, piper, pătrunjel verde tocat. După încă vreo 15 minute la foc mediu (180 de grade), varza era aurie și gratinată.
Mâncarea asta e bună fierbinte, servită clasic, cu smântână și ardei iute. Vinul nu se folosește în mod normal (deoarece orezul se călește odată cu carnea), dar îi dă o aromă extraordinară și mă bucur că am improvizat un pic (așa cum am improvizat și la partea cu gratinul).
Și nu uitați că mâncarea cu suflet vine și de la Farfuridi.ro, iar și mai multe bunătăți găsiți