„Exotism“ de România
Farfuridi / De Farfuridi, 06.01.2012

După ce Sărbătorile acestea au trecut româneşte, mi-am luat inima în dinţi şi m-am gândit să vă tentez cu ceva mai puţin obişnuit azi, deşi un fel destul de des întâlnit prin cuhniile boiereşti acum vreme îndelungată: fudulii. Probabil că acesta este momentul în care mulţi dintre voi vor îndrepta mouse-ul spre X-ul din colţul paginii şi vor încerca să-şi şteargă această imagine din minte :).
Însă celor care vor avea curaj să rămână în continuare pe această pagină, încercând să dea o şansă fuduliior (as weird as it may sound) le promit că nu vor regreta. Cred că cei mai mulţi resping din start ideea de fudulii gândindu-se la funcţia lor anatomică. Well, în pofida acestui lucru, nişte fudulii bine preparate, în special cele de curcan sau de cocoş, nici măcar nu amintesc de rolul lor iniţial, iar cei care le gustă se vor întreba uimiţi ce mănâncă.
Din punctul meu de vedere, fuduliile de cocoş sunt top of the top, însă nu se mai găsesc de ceva vreme. Eu am mâncat demult, în copilărie, într-un restaurant de la mare (cred ca la Rex), şi ocazional când mai primeam câte-un cocoş de ţară.
Însă azi găsiţi uşor şi în multe magazine fudulii de curcan. Dacă nu vi se va spune ce mâncaţi şi veţi încerca fuduliile, veţi vedea că au o textură foarte fină şi cremoasă, asemănătoare cu cea a măduvioarelor. Iar gustul va depinde foarte mult de felul în care le veţi prepara. Nu e nevoie să le „înecaţi“ în condimente, eu zic că-s cu-atât mai bune cu cât sunt mai simple.
Pentru două persoane aveţi nevoie de 300-400 de grame de fudulii (costă în jur de 40 de lei kilogramul). Le spălaţi bine în apă rece, apoi le sotaţi în ulei de măsline, la foc mediu, 10-15 minute. E posibil ca unele dintre ele să „explodeze“ în tigaie, dar nu-i nicio problemă. După ce le-aţi călit, puteţi pune o ceaşcă de vin alb, sec, sare şi piper şi câţiva căţei de usturoi tocaţi şi să le mai prăjiţi încă 5-7 minute, până se formează un sos. Sau, în loc de vin adăugaţi o ceaşcă mai mare de suc de roşii şi puţin cimbru (doar puţin).
Ambele variante sunt la fel de bune, în opinia mea. De fapt, cred că sunt atât de bune încât să convertească şi un „necredincios“ :).

Şi nu uitaţi că mâncarea cu suflet vine de la Farfuridi.ro!

  • Farfuridi, sâmbătă, 07.01.2012 08:59

    @ Claudia, Comentariul tau nu a disparut, doar ca nu fusese aprobat. Pe acest site, comentariile sunt moderate inainte de publicare. Acum este aprobat si vei avea si un raspuns, nu imi ignor cititorii, indiferent de reactiile lor :). Stiu ca traim intr-o lume pe repede inainte, dar uneori trebuie sa ai doar putina rabdare. Fudulii gasesti in hipermarketuri (Cora, Auchan, Carrefour), iar daca ajungi in Bucuresti gasesti in mai multe magazine din Piata Dorobanti, Piata Obor sau Piata Sudului. Oricum, multumesc ca ma citesti! Raluca.

  • Farfuridi, sâmbătă, 07.01.2012 08:57

    @ Carmen, Si eu zic acelasi lucru, incercati, trebuie doar sa aveti putin curaj. Sunt convinsa ca ceapa usor sotata a aromat sosul ala numai bun sa inmoi o coaja crocanta de paine de casa in el. Multumesc :)

  • Carmen, sâmbătă, 07.01.2012 08:37

    Intr-o zi sotul meu a venit acasa cu fudulii de curcan.M-am uitat cam stramb cand am auzit ca trebuie sa le gatesc dar mi-am luat inima-n dinti si am procedat asa: le-am tinut 10 min in apa cu otet si sare,le-am decojit usor de pielita.Am tocat o ceapa fin,fin si am innabusit-o in ulei de masline cu putina apa.Am adaugat fuduliile si dupa 3-4 min suc de rosii.Dupa inca 3-4 min am adaugat un catel de isturoi taiat in doua(pentru aroma),sare,piper si putin cimbru.Vreau sa va spun ca a iesit supeeeer!Curaj,incercati si nu o sa va para rau.

  • Claudia, vineri, 06.01.2012 16:24

    Intrebam de unde pot cumpara fudulii de curcan, dar comentariul meu a disparut. Pentru ca in magazinele pe care le frecventez eu, nu am zarit asa ceva, in nici un caz "gasiti usor si in multe magazine". Si daca cineva care iti citeste articolul si are o reactie pozitiva la el, nu merita un raspuns din partea d-tale, atunci , D-le Farfuridi, sa fii sanatos cu retetele tale, cu tot!

  • Claudia, vineri, 06.01.2012 15:09

    Cam in ce magazine pot gasi? Ma refer la un lant anume de hipermarketuri sau ceva in genul...

  • Farfuridi, vineri, 06.01.2012 13:50

    @ Raluca, Sunt obisnuita sa ma-njure lumea pe-aici, dar... multumesc :)

  • Raluca, vineri, 06.01.2012 12:50

    Arata demential.Buna bucatareasa:)

Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro