Weekend-ul meu (mă rog, ce-a fost liber din el) a fost ocupat cu și de murături. Dar pentru că mai e timp ca să vă „distrați“ și voi ca mine, o să vă povestesc abia data viitoare despre ele. Pentru că, înainte de gogonele, trebuie să vorbim un pic despre roșiile coapte.
Pe la vreo bătrână aciuată în vreun colț de piață (sau chiar prin grădinile voastre sau ale bunicilor) mai găsiți ultimele roșii de toamnă. Eu le-am primit de la țară, cărnoase și pline de gust. Unele s-au dus, invariabil, în salata cu brânză de la sibieni.
Din altele am făcut ceea ce cred că a devenit supa mea preferată de roșii: supă cremă de roșii coapte în cuptor, cu mascarpone.
Așa cum îi spune numele, supa asta e făcută, în principal, din roșii (1,5 - 2 kilograme). Le tăiați în sferturi, le puneți într-o tavă, presărați sare și puțin ulei de măsline. Dar printre ele „aruncați“ și-o ceapă mare tăiată în sferturi, un morcov rondele (dulceața lui va echilibra aciditatea roșiilor) și o căpățână de usturoi întreagă, cu tot cu coajă (bine spălată).
Lăsați tava în cuptor jumătate de oră, la foc mediu-mare (200 de grade), până ce roșiile se perpelesc. Puneți apoi toate legumele într-o oală (dacă apăsați la uin capăt al usturoiului, miezul lui copt va ieși foarte ușor), adăugați 1,5 litri de apă și fierbeți totul 20 -30 de minute. La final, când veți pasa totul cu un mixer vertical, adăugați – da, știu, colesterolul și kilogramele :) - o cutie întreagă de mascarpone (250 de grame), sare și piper (alb sau negru). Va ieși o supă cremoasă, de o culoare caldă, în care nu mai e nevoie decât de crutoane. Poate nici de ele, dacă vreți să vă bucurați pe deplin de gustul ei.
Și nu uitați că mâncarea cu suflet vine și de la Farfuridi.ro, iar și mai multe bunătăți găsiți pe www.facebook.com/farfuridi.