Ploaia de acum câteva zile ne-a trezit pe toți la realitate, cred, că prea ne învățasem cu temperaturi de 23 de grade în noiembrie. Pe mine m-a (sur)prins într-o seară, cu straie primăvăratice, așa că am ajuns „murată“ de tot acasă. Cum am avut ac de cojocul ei și cum am făcut un tratament profilactic pentru o răceală? Cu o supă cremă de fasole neagră.
Dacă-i vară, e clar vorba de gazpacho și tarator. Dar când vine doamna-toamna, supele cremă devin breaking news. Unul soft și cremos, nu ca alea agresive din tabloide. Așa că n-o să le promovez c-un senzațional „Vezi aici!“, ci doar o să vă povestesc, molcom, despre una una de fasole neagră, făcută la fel de molcom, în tihnă.
Mai întâi, lăsați fasolea neagră la înmuiat 2-3 ore. Apoi îi schimbați apa și o puneți la fiert. După ce clocotește, îi schimbați din nou apa. Îi puneți un capac și o lăsați să fiarbă molcom, așa cum vă spuneam, cam o oră. Acum e momentul legumelor de toamnă: o ceapă, un morcov, un păstârnac și un ardei gras, împreună cu câteva linguri de ulei de măsline, vor veni să întregească supa.
Le fierbeți pe toate, cam încă o oră, până aproape devin una, iar fasolea e moale și cremoasă. Aruncaţi o lingură de sare în fiertură, o lăsaţi să se domolească puţin, apoi puneți 2-3 linguri de smântână tare, fermentată și o pasaţi în blender până devine o supă fină şi cremoasă cremoasă. Seminţe crocante cu iz de toamnă - dovleac şi susan - dar şi câteva crutoane, vor întregi acest preparat pe care nicio ploaie nu-l poate birui. E suflet și-n mâncarea asta :)
Și nu uitați că mâncarea cu suflet vine de la Farfuridi.ro, iar și mai multe bunătăți găsiți pe www.facebook.com/farfuridi.