Cred că atunci când au apărut combinările în matematică (algebra nu m-a încântat niciodată, geometria era punctul meu forte), oamenii ăia la salate s-au gândit. Practic, variantele și combinările (sau combinațiile) sunt inepuizabile.
Însă nu la fel stau lucrurile când vine vorba de pâine, iar opțiunile sunt chiar limitate: pâine proaspătă, crutoane, pâine prăjită, poate niște lipie sau foccacia. Bine, am putea foarte frumos să renunțăm la acest „accesoriu“ aducător de calorii. Eu așa mai fac uneori. De când am găsit un lucru mult mai bun cu care-l să-l înlocuiesc: foietajul :).
Da, nu-i tocmai primul lucru la care te gândești când vine vorba de o salată. Dar combinația e pe-atât de bună pe cât e de inedită. În plus, chiar are un aer șic și sigur s-ar remarca la un party.
V-am mai povestit aici cum stă treba cu foietajul, pe care eu îlcumpăr și nu-l prepar. Tăiați foietajul sub ce formă doriți: cercuri, inele etc, îl puneți într-o tavă cu hârtie de copt și-l lăsați la cuptor la foc mediu (180 de grade), până se rumenește, adică vreo 15-20 de minute.
Pe unele bucățele de foietaj puteți pune brânză cu cinci minute înainte de a fi gata. Astfel, până vor fi ele complet coapte, se va gratina și brânza.
Faceți o salată din diverse verdețuri, din diverse soiuri de salată, chiar se pretează orice, de la ruccola și spanac tânăr, la lăptucă și salată creață. Puneți și roșii cherry, o mână de fulgi de migdale ușor rumeniți într-o tigaie și asezonați cu o vinegretă din ulei de masline, oțet alb și sare. Puneți foietajul cald peste salată și presărați niște semințe de susan. Dacă vreți ceva și mai bogat, câteva felii de prosciutto crudo sau de jamon serrano vor fi perfecte. Câteva picături de ulei de măsline mai târziu, aveți un antreu cu stil pentru o petrecere sau pur și simplu cina voastră cea de toate zilele.
Și nu uitați că mâncarea cu suflet vine de la Farfuridi.ro!