Fiecare anotimp are legumele lui. Iarna, cele mai bune și sățioase mi se par rădăcinoasele: morcov, păstârnac, ridichi negre, țelină, sfeclă. De fapt, sfecla este una dintre preferatele mele, fie că e vorba de clasicul borș sau de diverse salate.
Despre o salată vă voi povesti și eu azi, dar despre una mai bogată, care poate constitui o masă în sine. Dar să încep cu sfecla. O puteți cumpăra gata coaptă, dar vă sfătuiesc să cumpărați sfecla întreagă, ambalată în vid, nu din aceea în conservă sau în borcan. Eu am cumpărat sfeclă din piață, niște sfecluțe mai mici, pe care să le pot coace repede. Unii preferă să fiarbă sfecla, dar eu cred că astfel își pierde și culoarea, și aroma. Așa că eu o coc în cuptor, într-o tavă acoperită cu folie de aluminiu, la foc mediu. Durează între o oră și două ore, depinde de cât de mari sunt sfeclele. Dar, cum vă spuneam, dacă vreți să scăpați de bătăi de cap, o cumpărați gata coaptă :).
Când sfecla s-a răcit, am curățat-o de coajă, am tăiat-o în cuburi mai mari, am asezonat-o cu sare, puțin zahăr și oțet și am lăsat-o 10 minute să-și tragă aromele. Apoi am început să adaug diverse ingrediente. Am pus apoi cuburi de telemea maturată de oi, dar puteți folosi feta sau brânză cu mucegai. Combinația sfeclă-brânză mi se pare perfectă. Am pus apoi semințe de susan alb și negru și ulei de măsline. Iar ca să fie chiar o masă (e ideală pentru un prânz ușor) i-am pus și un ou fiert. Și cred că data viitoare voi adăuga în combinație și câteva frunze de ruccola.
Şi nu uitaţi că mâncarea cu suflet vine de la Farfuridi.ro!