Culorile iernii într-o salată caldă
Farfuridi / De Farfuridi, 03.12.2013

Dacă tot am deschis sezonul salatelor calde în postarea precedentă, să continuăm în aceeași notă, zic. Mai e puțin până la Sărbători și, chiar dacă nu țin post, câteva preparate mai lejere nu au cum să strice. Mai ales dacă sunt foarte gustoase.

Iarna sunt puține legume care pot fi mâncate proaspete. Și, chiar dacă mai suspin după roșiile zemoase și dulci de astă vară, nu pot spune totuși că nu am parte de legume. Iar în acest sezon sunt la apogeu rădăcinoasele: morcov, țelină, sfeclă, păstârnac. La fel și dovleacul, pe care încă îl găsiți în piețe.

Așa că eu am combinat câteva legume într-o altă salată caldă, cu o vinegretă. Mai întți am copt în cuptor câteva sfecle mici (cu diametrul de 4-5 centimetri). Sfeclele trebuie spălate bine, apoi învelite în folie de aluminiu și coapte într-o tavă la cuptor cam o oră, poate puín mai mult, la 180 de grade (foc mediu).

Pe la jumătatea timpului am pus în cuptor o altă tavă cu legume deja curățate, stropite cu ulei de măsline, sare și piper: dovleac tăiat cuburi mari și jumătăți de morcovi. Dar puteți adăuga păstârnac, țelină, napi, cartof dulce. Le-am lăsat și pe acesta în cuptor 30-40 de minute, până s-au copt și s-au rumenit.

Am curățat sfecla de coajă cât încă era caldă, am tăiat-o cuburi și am amestecat-o cu restul legumelor.

Le-am pus apoi pe un pat de salată verde, am turnat o vinegretă din muștar, ulei de măsline, oțet balsamic, sare și piper. În varianta aceasta, e o mâncare de post extraordinară. Dar eu i-am pus și câteva felii de mozzarella și am stropit totul cu încă puțin ulei de măsline.

Și nu uitați că mâncarea cu suflet vine de la Farfuridi.ro, iar și mai multe bunătăți găsiți pe www.facebook.com/farfuridi.

Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro