Aripioare picante și sănătoase, făcute în casă
Farfuridi / De Farfuridi, 27.01.2015

aripioare2De câte ori ați cedat tentației pentru fast-food nesănătos, conștienți fiind cât de nesănătos e? Dar cum începând de la strămoșii noștri latini avem consemnat că „a greși e omenesc“, ni se întâmplă nu? Eu recunosc: de două-trei ori pe an sunt „bântuită“ de astfel de pofte necontrolabile și „sfârșesc“ într-un fast-food. Mai mult de-atât ar însemna perseverență, Iar asta e ceva diabolic, spun tot latinii :).

Iar dacă astfel de pofte revin mai des decât ar trebui, există întotdeauna varianta de fast-food home made. Hamburgeri sănătoși, cu ingrediente proaspete și neprocesate, cu chifle făcute în casă. Sau fishburgeri cu multe salate.

Așa că de ce n-am proceda la fel și în cazul celebrelor aripioare picante? Eu am varianta mea, extrem de ușor de preparat. Și, evident, dețin controlul ingredientelor.

Ceea ce fac eu de fiecare dată este să fierb aripioarele zece minute înainte de a le prăji. Niciodată nu le prăjesc crude, deoarece crusta se va rumeni extrem de repede, iar aripioarele nu vor fi suficient de bine gătite. Așa că le pun în apă clocotită, cu puțină sare, și le fierb zece minute.

Le las să se răcească, apoi le fac marinada din câteva linguri de sos de soia light, 2-3 căței de usturoi tăiați felii subțiri, sos iute, fulgi de ardei iute (depinde cât de iuți le vreți), puțin ulei de măsline, piper negru măcinat. Le las apoi la marinat 2-3 ore sau chiar peste noapte.

Apoi pregătesc pane-ul. E și mai simplu, aripioarele se dau prin făină, ou bătut, apoi pesmet. Doar că în pesmet eu pun și fulgi de porumb neîndulciți, sfărâmați în blender. Crusta va fi astfel mai crocantă și mai aromată.

Aripioarele se prăjesc apoi în ulei vegetal bine încins, la foc mediu, până se rumenesc. Iar sosul de usturoi nelipsit de lângă ele poate fi unul light, fără maioneză: iaurt, usturoi pisat, puțin ulei de măsline și ierburi - eu am mixat totul în blender, cu mult busuioc de astă vară, păstrat la congelator.

Iar în loc de cartofi prăjiți, o salată verde sau o salată de varză acompaniază perfect aripioarele picante. Pentru o variantă light, puteți rumeni aripioarele la cuptor (într-o tavă cu hârtie de copt), în loc să le prăjiți în ulei.

Și nu uitați că mâncarea cu suflet vine și de la Farfuridi.ro, iar și mai multe bunătăți găsiți pe www.facebook.com/farfuridi.

Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro