După ce mi-am expus public (exagerând, poate) obsesiile legate de friptură – iar cititorii pioşi or fi scuipat în sân a „piei, Satană!” – am ajuns la acea înţelepciune care-mi spune să renunţ. Nu pentru mult timp, îmi urlă-n spate dependenţa de carne, dar măcar fac primul pas spre tratare: recunosc că am o problemă :).
Cred că soacră-mea, săraca, femeie care ţine toate posturile, a pierdut şirul acatistelor date ca să mă dau şi eu pe brazdă, măcar miercurea şi vinerea. Ei bine, i-a ieşit parţial. A fost mâncare fără carne, mai mult, a fost chiar de post, dar a fost joi. Adică aseară, când am mâncat paste aglio olio peperoncino. Adică paste cu usturoi, ulei de măsline şi ardei iute (uscat), unul dintre cele mai cunoscute feluri de paste. Un clasic italian în viaţă. Cu o viaţă tare lungă. Cel puţin în bucătăria mea.
După mine, nici măcar nu aş putea numi-o reţetă. E ceva mult prea simplu. Însă, am mai spus-o, în materie de gastronomie, geniul apare din cea mai simplă idee, dintr-o combinaţie atât de simplă, încât e chiar sub ochii tăi şi nu o vezi. Aşa e şi cu pastele astea. Geniale în simplitatea lor. Le puteţi face cu paste lungi sau scurte, însă mie, personal, îmi plac cu spaghete, cu linguine sau cu bavete (cele din fotografie).
Pentru două porţii de paste, aveţi nevoie de 5-6 căţei mari de usturoi, pe care îi tocaţi cât mai mărunt. Atenţie, nu-i zdrobiţi niciodată, îi tocaţi. Într-o tigaie, puneţi 5-6 linguri de ulei de măsline extravirgin, apoi usturoiul şi lăsaţi totul pe foc moderat până când usturoiul devine translucid şi miroase de înnebuneşti. Asta înseamnă cam 2-3 minute. Aveţi grijă că e o graniţă subţire între usturoiul perfect sotat şi usturoiul ars şi amar. Puneţi apoi fulgii de ardei iute, roşu, uscat. Aşa, cam cât suportaţi. Eu duc mult. Apoi adăugaţi în tigaie pastele fierte al dente şi scurse (niciodată spălate, v-am mai spus), sare şi pătrunjel verde tocat (ăsta e opţional). Lăsaţi tigaia pe foc încă 30 de secunde, amestecând, apoi năpustiţi-vă! O să vă simţiţi mai inteligenţi după. V-am spus că sunt geniale :).
Ciţiţi despre paste cu fructe de mare pe Farfuridi.ro!