Pentru că e vineri, mă batea gândul să continui seria rețetelor de post, însă m-am gândit că o să-i neglijez pe prietenii mei mâncătorii de carne. Și nu puteam dezamăgi oamenii. Așa ceea ce facem astăzi e potrivit mai degrabă pentru o zi de weekend decât pentru una de post, pentru o masă bogată în familie și nu pentru una austeră. Spahete cu chiftele sau celebrele spaghetti and meatballs, un preparat proslăvit în multe producții de Hollywood (de obicei de categorie B sau C :D) și nelipsit de la mesele americanilor.
Când am auzit prima dată de spaghetti and meatballs mi s-a părut ceva ciudat și timp de mai mulți ani nu m-a tentat deloc. Dar m-am răzgândit recent și concluzia e că n-o fi cel mai rafinat preparat din lume (bine, pentru mulți americani ar putea fi :)), dar cu siguranță e gustos. E genul acela de mâncare făcută în casă care te binedispune.
De obicei, chiftelele se fac dintr-un amestec de carne de porc și vită, dar eu am vrut să le fac din curcan. Le-am condimentat cu sare, piper, cimbru, oregano și busuioc uscat, am pus și un ou și puțin miez de pâine înmuiat în lapte. Dacă vreți, le puteți prepara chiar ca pe niște chiftele obișnuite, cu ceapă și usturoi (aș folosi verde, în perioada asta) și cu multă verdeață. Am format chifteluțe mici, rotunde și le-am pus la prăjit la foc mic, în ulei de măsline, dar nu în totalitate, ci doar cât să prindă o crustă.
În acest timp am făcut sosul: am pus o cutie de roșii tocate în suc propriu (de bună calitate, trebuie să conțină doar roșii și sare, fără corector de aciditate sau acid citric care e de fapt un E) într-un vas cu puțin ulei de măsline. Am lăsat totul să fiarbă, am pus sare, piper, un praf de zahăr și usturoi tocat, apoi am adăugat chiftelele puțin perpelite în ulei și le-am lăsat să fiarbă la foc mic, timp de 15 minute.
Chiftelele și sosul se pun apoi peste pastele fierte, iar deasupra se presară cu generozitate parmezan ras. Muuuult parmezan ras.
Şi nu uitaţi că mâncarea cu suflet vine de la Farfuridi.ro!