Somonul nu e un pește care să mai aibă nevoie de reclamă. Toată lumea îi laudă proprietățile nutritive și în special faptul că este bogat în acizi grași sănătoși Omega 3. Cu toate astea, eu nu mă împac mai deloc cu gustul de somon gătit. Mai ales cu somonul care se găsește în magazinele din România, provenit în mare parte din acvacultură. Sunt convinsă că un somon pescuit în Alaska ar avea cu totul și cu totul alt gust. Tocmai de asta preferatul meu este somonul afumat, preparat din somon sălbatic, pescuit.
Așa că eu, la mine în Berceni, foarte rar somon. Însă ultima variantă în care l-am gătit a schimbat mult datele problemei. Deși nu sunt adepta folosirii multor condimente în cazul peștelui, aici am făcut-o pentru că, așa cum vă spuneam, nu-mi place gustul de somon gătit. Așa că am marinat fileurile de pește (curățate de piele) într-un amestec de inspirație asiatică: câteva linguri de sos de soia dark, o lingură de sos de pește, puțin zahăr brun muscavado, puțină miere de albine, sare, ardei roșu iute, proaspăt, suc de lime. Nu mult, cam 20-30 de minute, pentru pește e suficient.
Am scurs apoi fileurile de somon și le-am pus într-o tigaie de teflon încinsă. Fără nimic, fără ulei, pentru că somonul are suficientă grăsime. Am acoperit tigaia cu un capac și am lăsat focul mic timp de 2-3 minute, iar peștele și-a lăsat propriile sucuri. Am pus apoi câteva felii de roșii, am întors fileurile de pește și le-am mai stropit cu puțin suc de lămâie.
Le-am lăsat în tigaie încă 2-3 minute, fără capac, să se caramelizeze în sosul de la marinadă. Garnitura a constat în niște modeste dar extrem de bune ciuperci în unt și ar fi fost excelent dacă făceam niște orez basmati fiert. Dar ne-am mulțumit cu pâine neagră cu semințe. Prin urmare, dacă v-ați plictisit de variantele clasice ale somonului, îndrăzniți s-o faceți pe aceasta. Dacă mi-a plăcut mie... :)
Și nu uitați că mâncarea cu suflet vine de la Farfuridi.ro!