Paste de vară cu roșii și anșoa
Farfuridi / De Farfuridi, 06.08.2013

Vă spuneam data trecută că pentru francezi o friptură de vită bine făcută (în sensul de prea mult gătită) e o blasfemie. De fapt, nu numai friptura, ci multe alte preparate, în special cele din legume.

Dacă nu consumă legumele crude sau în salate, francezii abia le gătesc, le sotează ușor, încât să rămână crocante, al dente, să-și păstreze proprietățile nutritive. Ar trebui să învățăm și noi să nu mai fierbem/sotăm/călim fasolea verde, dovleceii, spanacul până devin un terci neapetisant și să profităm de toate vitaminele din legume.

Așa că eu am profitat din plin de niște roșii gustoase de vară, pe care le-am preparat cu paste. Nu, nu le-am fiert și nici măcar călit în ulei de măsline ca să le transform într-un sos. Ci le-am transformat într-o salată, care s-a „gătit“ apoi singură de la căldura pastelor fierte.

Am avut mai multe soiuri de roșii, cu gust mai dulceag sau mai acrișor, mai mici sau mai mari. Le-am tăiat felii (pe cele mici chiar le-am lăsat întregi), apoi le-am condimentat cu sare și piper. Am încălzit apoi câteva linguri de ulei de măsline în care am pus 3-4 fileuri de anșoa și un cățel de usturoi tăiat felii subțiri. Le-am lăsat la foc mic pe aragaz, cât să se dizolve și să aromeze uleiul. Atenție, uleiul trebuie să fie doar cald, nu încins, practic, să se infuzeze cu aroma de așnoa și de usturoi. Am uitat să vă spun că în acest timp am fiert pastele. Am scurs pastele (nu se spală niciodată) și le-am pus așa fierbinți peste roșii, iar imediat am adăugat și uleiul de măsline.

Am amestecat totul și am lăsat pastele să-și adune toate aromele din sosuri. Puteți fierbe pastele mai puțin cu un minut, pentru că ele oricum vor mai absorbi sucul roșiilor și uleiul de măsline și se vor mai „umfla“ puțin.

Puțină brânză feta presărată deasupra le dă și mai multă savoare, asta dacă vreți să dați o tentă mediteraneano-grecească preparatului vostru. Dacă nu, mizați pe clasicul parmezan sau mâncați-le simple. Sunt savuroase oricum.

Și nu uitați că mâncarea cu suflet vine de la Farfuridi.ro, iar și mai multe bunătăți găsiți pe www.facebook.com/farfuridi.

Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro