Paste cu fasole și sos de lămâie și șofran
Farfuridi / De Farfuridi, 30.01.2015

paste fasole1În Italia am descoperit combinații culinare la care nu m-aș fi gândit vreodată. Pentru că imaginația italienilor în materie de gastronomie nu are limite și pentru că oamenii de acolo știu să profite de fiecare fir de iarbă pe care îl au în curte.

V-am povestit în trecut despre pizza cu cartofi, o specialitate din zona Toscanei, surprinzătoare prin simplitatea și aromele ei. Astăzi mergem în sus, în „tocul cizmei“ intalienești, în regiunea Apulia (Puglia). E o zonă cu o climă caldă, veri lungi, ierni ploioase. Cam cum e vremea și pe la noi, azi.

Așa că vă propun o specialitate din acea zonă: paste cu fasole albă și sos de lămâie și șofran. Iar dacă e vară, cei din Apulia vor adăuga sigur și câteva bucăți de caracatiță la grătar.

E un fel cum nu se poate mai simplu, dar foarte savuros, mai ales prin combinația inedită. Aveți nevoie de fasole veche, albă, bine fiartă (boabele să rămână întregi totuși, așa că puteți folosi și fasole din conservă - o conservă). Mai aveți nevoie de paste (scurte, de obicei orecchiette, adică niște paste în formă de urechi, dar puteți folosi orice altă formă). Fierbeți și pastele (pentru două persoane) în apă cu sare, neapărat al dente, căci vor avea și un sos consistent,  care le va mai înmuia puțin (va fi un fel de supă foarte densă).

Puneți într-un vas, la foc mic, puțină smântână (100 de ml), cu puțin șofran, sare și piper și încălziți ușor, până ce șofranul își eliberează aroma și culoare. Puneți apoi pastele și fasolea bine scursă (dar caldă) și minunatul preparat e gata.

Exact în momentul servirii, în farfurie, stoarceți puțin suc de lămâie peste paste și puneți puțină ceapă verde tocată (opțional).

Și nu uitați că mâncarea cu suflet vine și de la Farfuridi.ro, iar și mai multe bunătăți găsiți pe www.facebook.com/farfuridi.

Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro