Dovleacul, vedeta mea în această toamnă. Lasagna cu dovleac, vinete și urdă
Farfuridi / De Farfuridi, 05.11.2013

Am făcut prima mea lasagna pe când aveam vreo 14-15 ani. Nimic deosebit, veți spune. Ei bine, pe vremea aceea încă nu existau foi de lasagna în hipermarketuri (cred că nu existau nici hipermarketuri :)). Am găsit rețeta într-o revistă străină, cred, am luat-o de la zero și am făcut chiar și foile.

Prima mea lasagna a fost una clasică: lasagna bolognese, cu carne, sos de roșii și sos bechamel. Pe parcurs, însă, mi-am dat seama că există numeroase combinații și posibilități, doar imaginație să ai. Una dintre preferatele mele este lasagna cu spanac, dar în această toamnă dovleacul a fost vedeta în mâncărurile mele. Așa că am făcut o lasagna cu dovleac, vinete și urdă.

Este foarte ușoară, iar asta pentru că se bazează pe legume și nu conține și sosul bechamel, ci doar pe cel de roșii. Cum vă spuneam, eu optez pentru foile făcute în casă, dar dacă nu aveți timp le puteți cumpăra din magazin, dar cumpărați din acelea proaspete, nu din cele ambalate în cutii.

În ceea ce privește umplutura, e iarăși foarte simplu. Tăiați dovleacul în cuburi mai mari, la fel și vânăta și le sotați 7-8 minute în ulei de măsline, împreună cu un cățel de usturoi tocat (am pus două treimi dovleac și o treime vânătă). Condimentați cu sare și piper. Acum nu rămâne decât să asamblați lasagna. O foaie, umplutură de legume, câteva bucățele de urdă, altă foaie, din nou legume și urdă și tot așa până terminați. Evident, încheiați cu o foaie. Eu am vrut o lasagna foarte light, așa că am pus doar două foi, iar între ele multe legume. La final, peste ultima foaie, turnați 200 de ml de suc de roșii sau de piure de roșii (passata).

Puneți lasagna în cuptorul bine încălzit la foc mare (200-220 de grade) pentru 10 minute, apoi lăsați-o la foc mic (160 de grade) încă 25-30 de minute de minute. E bună caldă, dar și a doua zi, rece, la pachet.

Și nu uitați că mâncarea cu suflet vine de la Farfuridi.ro, iar și mai multe bunătăți găsiți pe www.facebook.com/farfuridi.

Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro