Vă spuneam zilele trecute că săptămâna aceasta voi fi verde. Verde pentru că voi celebra, profilactic, Sfântul Patrick, sărbătoarea națională a irlandezilor. În mod normal, ea va fi sărbătorită duminică, pe 17 martie, dar eu mă grăbesc un pic, iar soda bread (pâine cu bicarbonat de sodiu), e a doua rețetă din săptămâna verde/irlandeză.
De câțiva ani de zile, îmi fac singură pâinea. O cumpăr foarte rar, doar în circumstanțe extreme. Uneori mă scol la 2 dimineața ca să-mi frământ pâinea mea cu maia, care are un ciclu de dospire de circa 10 ore și nu de jumătate de oră ca pseudopâinile „bio“ din supermarketuri. Poate vă voi povesti vreodată despre pâinea mea cu maia, însă de data asta am preferat un shortcut, care se numește soda bread. Iar pentru o pâine terminată în două ore e chiar un lucru bun.
Aveți nevoie de 400-450 de grame de făină albă (000, nu e necesară cea specială pentru pâine, de tip 550 sau 650), jumătate de linguriță de bicarbonat alimentar de sodiu, jumătate de linguriță de praf de copt, o linguriță de sare grunjoasă, o linguriță de zahăr. Amestecați ingredientele uscate, apoi adăugați 200 de ml de lapte bătut și 50-75 de ml de apă, apoi omogenizați amestecul.
Veți obține un aluat relativ lipicios, pe care eu personal l-am pus într-un ceaun de tuci tapetat cu hârtie de copt, presărată cu făină. Deși nu e o pâine clasică, cu drojdie, aluatul trebuie lăsat să crească maăcr 30 de minute (dacă nu o oră). Apoi îl puneți în cuptorul bine încălzit, timp de 35-40 de minute, la foc mediu (170-180 de grade).
În final, veți obține o delicioasă pâine irlandeză, cu coajă crocantă, miez moale și gust ușor sărat, numai bună de întins în sosuri sau de mâncat cu unt și măsline sau salate cremoase.
Şi nu uitaţi că mâncarea cu suflet vine de la Farfuridi.ro!