Să faci pâine este unul dintre cele mai frumoase lucruri din lume. E o taină acolo, e un moment pe care-l trăiești cu toată ființa, care te umple de bucurie și de pace. Așa e pentru mine. Iar dacă nu ca terapie, măcar pentru mirosul pâinii făcute-n casă merită să încercați.
De câțiva ani nu mai cumpăr pâine decât în situații excepționale, cel mult o dată pe lună. În rest o fac eu, în casă, în diverse variante, întotdeauna coaptă în cuptor (nu am mașină de făcut pâine). Eu prepar pâinea cu maia, nu cu drojdie, dar acesta este un procedeu mai complicat, care necesită timp și oarecare practică.
Așa că astăzi vă voi povesti despre o rețetă de pâine cu drojdie, dar care va fi oricum mult mai bună decât o pâine cumpărată (dacă citiți cu atenție etichetele, chiar și produsele scumpe, cotate drept bio, conțin, din păcate, afânători, amelioratori, E-uri etc).
Este vorba despre o pâine cu hribi. De obicei, la pâine eu folosesc ingrediente simple și puține: făină (de moară), apă, maia, sare, puțin ulei de măsline. Cea de azi e o variantă mai de oraș :).
Aveți nevoie de 100 de ml de apă și 100 de ml de lapte. Încălziți ușor lichidul și dizolvați în el un cub de drojdie proaspătă (25 de grame), împreună cu o linguriță de zahăr. Lăsați această „maia“, să-i spun, să crească ușor, la căldură, timp de 10 minute. Puneți apoi jumătate de kilogram de făină cernută, o linguriță (și-un pic) de sare, 2 linguri de ulei de măsline și câțiva hribi deshidratați tocați mărunt. Puteți adăuga și diverse semințe sau ierburi uscate. Sau chiar roșii uscate la soare. Poate și 2-3 linguri de tărâțe. Jucați-vă. Combinați aromele.
Apoi începeți să amestecați ingredientele și să frământați. Dacă aluatul nu încorporează toată făină, adăugați încă puțină apă călduță. Frământați pâinea cel puțin 10-15 minute, până ce aluatul nu se mai lipește de vas și nici de mâinile voastre. În acest moment formați un soi de mingeți, presărați puțină făină, acopriți vasul cu un prosop și lăsați pâinea să crească, la căldură, o oră - o oră și jumătate.
Când aluatul a dospit, frământați încă o dată, formați din nou o minge și puneți pâinea într-un ceaun de tuci presărat cu făină. Eu așa coc pâinea, în ceaun de tuci. Dar puteți folosi o tavă de cozonac sau o cratiță de fontă.
Acum lăsați din nou pâinea să crească (20-30 de minute), timp în care încălziți cuptorul. Puneți pâinea în cuptor la foc mare (200-220 de grade), timp de 10 minute, apoi lăsați focul mediu (180 de grade) încă 20 de minute. Apoi eu scot pâinea din ceaun/tavă și o las 10 minute pe grătarul cuptorului, tot la 180 de grade, ca să-și formeze o crustă.
Aceasta e o variantă ușoară de a face o pâine de casă extrem de gustoasă. Satisfacția va fi imensă, din toate punctele de vedere, credeți-mă.
Și nu uitați că mâncarea cu suflet vine de la Farfuridi.ro, iar și mai multe bunătăți găsiți pe www.facebook.com/farfuridi.