Viața mea e din nou un vertij nebun (cu ture de dimineață și seară, nu, nu râdeți), așa că m-am trezit în plină toamnă. De fapt, m-a trezit o ploaie care mi-a „pângărit“ ținuta văratică și mintea încă setată pe soare.
Dar nu mă plâng. Sunt născută toamna (sunt născută în curând, so to say :)), așa că-mi place anotimpul ăsta. Iar atunci când sunt în bucătărie mă îndeamnă la arome bogate, dulcețuri și murături.
Așa că în weekendul acesta (care va fi unul luuuung, jumbo-weekend, cum bine l-a numit cineva), știu ce voi face. Bine, într-una din zile. Voi pune castraveți la murat.
Însă acum câteva weekenduuri, am făcut un mic preview :). De fapt, un mic experiment. Toată viața mea, am văzut la mama, tata și la bunici, castraveciori puși la murat în borcane mai mari sau mici. Însă toți erau întregi. Ei bine, de data asta eu i-am tăiat felii, iar avantajele sunt două: se murează mai repede și îi scoateți din borcan direct în farfurie, fie că-i mâncați voi, fie că aveți musafiri. Eu n-am avut nicio problemă de estetică cu ei tăiați, iar gustul este exact același.
Acum o să vă spun și cum se prepară. Mai exact, două rețete, pentru că-mi plac și castraveții în saramură, și cei în oțet. Umpleți trei borcane de 800 de grame cu felii de castraveți. Printre ei puneți flori de mărar uscat, feliuțe de ardei iute și 1-2 căței de usturoi (opțional). Într-un litru de apă puneți o lingură de sare grunjoasă, neiodată. Încălziți amestecul (nu-l fierbeți) și-l turnați peste castraveciori, apoi puneți capacele. Dacă e cald, sunt gata în câteva zile, dar poate dura până la o săptămână.
Pentru castraveciorii în oțet faceți același lucru. Umpleți trei borcane de 800 de grame cu felii de castraveți, iar printre ei puneți felii subțiri de ceapă roșie, boabe de muștar și frunze de tarhon (opțional, are o aromă foarte puternică). Combinați 250 de ml de oțet cu 750 de ml de apă, o lingură de sare grunjoasă, neiodată, și 2 lingurițe de zahăr. Nu încălziți acest amestec, dar când zahărul și sarea s-au dizolvat, turnați totul în borcane. Acești castraveciori se murează în 4-5 zile.
Și nu uitați că mâncarea cu suflet vine de la Farfuridi.ro!