Da, știu, azi e Halloweenul și ar trebui să intru și eu în costumul de sărbătoare (sau vrăjitoare? :) ) și să vă povestesc despre ceva specific. Dar ce mă fac? Abia acum se coc în cuptor niște felii dintr-un dovleac uriaș de vreo 17 kilograme (dacă nu-l tăiam cred că diseară se transforma într-o caleașcă :) ). Ce miros e în toată casa... căci multe mirodenii i-am pus. O să vă spun și vouă, data viitoare.
Pentru că azi facem un crumble mai special, adică o pseudoplăcintă, cu un pseudoaluat, dar rapidă, bună, și aromată. Crumble are o bază de fructe. E bine să fie zemoase. Eu am folosit mere, prune și afine. După ninsoarea de săptămâna trecută cine-ar mai fi crezut să găsească așa ceva prin piață? Dar uite că am găsit.
Merele le-am păstrat necurățate, în coajă sunt toate vitaminele și aromele. Am tăiat trei mere ionatane cuburi (fără cotoare, evident), 12-14 prune în sferturi, iar afinele le-am păstrat (200 de grame) întregi. Peste acestea am pus 100 de grame de zahăr și le-am amestecat. Fructele merg apoi într-un vas (de preferat de lut sau termorezistent), iar peste ele punem „aluatul“. Am amestecat 50-75 de grame de fulgi de ovăz simpli (mărunțiți ușor în blender) cu 75 de grame de făină de castane (are un minunat gust de nucă, dar puteți folosi făină albă, tip 000), 100 de grame de zahăr și un praf de sare. Apoi am pun cam 75 de grame de unt foarte rece, tăiat cubulețe și am început să frământ aluatul cu mâinile. Nu am integrat tot untul, au rămas și bucățele mai mari. Am pus aluatul peste fructe, apoi am presărat niște semințe de dovleac și puțin zahăr brun, care să formeze o crustă caramelizată.
Am pus vasul în cuptor, timp de jumătate de oră, la foc mediu spre mare (180-200 de grade). Fructele se vor înmuia sub aluat, vor bolborosi și își vor lăsa toate sucurile. Aluatul se va coace și crusta se va carameliza.
Crumble-ul se mănâncă aproape imediat, cald. Cu puțin iaurt grecesc e un mic-dejun minunat. Cu înghețată de vanilie e un desert rapid.
Și nu uitați că mâncarea cu suflet vine și de la Farfuridi.ro, iar și mai multe bunătăți găsiți pe www.facebook.com/farfuridi.