Scones cu cremă de iaurt și dulceață de zmeură
Farfuridi / De Farfuridi, 17.01.2014

Ani buni din viață (să fi fost buni?), când fumam ca un șarpe, am sărit peste micul dejun. De fapt, micul meu dejun era în stare gazoasă (măcar 3-4 țigări). Ok, era și-o cană de cafea acolo. Îmi anesteziam simțurile de dimineață. S-au împlinit patru ani de când nu mai am... fumuri. Și poate de-asta compensez toate mic-dejunurile pierdute de-a lungul acelor ani.

Nimic nu-mi place mai mult într-o dimineață de weekend decât să prepar rapid (da, e o condiție) un mic dejun gustos, pentru ca apoi să fug prin piață sau la o plimbare. Trucul e să prepar uneori, de seara, vreun aluat din care fac apoi clătite sau scones.

Așa e și cu acești scones (biscuiți), un preparat frugal, dar sățios. Cum vă spuneam, aluatul poate fi preparat înainte, iar faptul că va sta în frigider peste noapte e un plus, căci va deveni mai fraged. Despre scones v-am mai povestit. Dar acum e un altfel de aluat, mai bogat, mai dens, dar totuși fraged. În plus, e versatil.  Așa că la aluatul de bază puteți adăuga diverse lucruri. Eu una i-aș transforma în ceva sărat, de fapt, așa voi face data viitoare. Poate cu puțin arpagic tocat sau verdețuri. Poate cu niște brânză cheddar rasă sau bacon tocat.

Dar până atunci vă prezint varianta dulce (puțin dulce) a sconesilor, pe care i-am mâncat, evident, cu iaurt grecesc și dulceață de zmeură. Și, da, cafeaua din fundal e singurul lucru care a rămas din „mic-dejunurile“ mele de odinioară :).

Aveți nevoie de 225 de grame de făină, un plic de praf de copt și 50 de grame de unt foarte rece, tăiat în cuburi mici. Amestecați untul, făina și praful de copt rapid, până obțineți un fel de aluat nisipos. Nu amestecați prea mult, nu trebuie să obțineți „conglomerate“, ci, cum spuneam, un aluat nisipos. Adăugați apoi o lingură de zahăr și 125 de ml de lapte bătut. Omogenizați aluatul, pe care îl întindeți apoi pe o suprafață presărată cu făină, într-o foaie de 1,5 – 2 centimetri grosime. Tăiați aluatul în diverse forme (rotunde, triunghiulare), puneți sconesii într-o tavă cu hârtie de copt, apoi îi puneți în cuptorul încins timp de 15-20 de minute, la foc mic (160-170 de grade), până se rumenesc.

Aroma lor sigur va aduce pe toată lumea în bucătărie. Sunt buni imediat, calzi, cu iaurt și smântână rece și dulceață, sau cu iaurt, miere și alune de pădure tocate.

Și nu uitați că mâncarea cu suflet vine de la Farfuridi.ro, iar și mai multe bunătăți găsiți pe www.facebook.com/farfuridi.

Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro