De cele mai multe ori, prefer un mic dejun rapid și ușor. Micuț dejun, să-i spunem :). O dată pentru că aș face orice pentru 15 minute de somn în plus, a doua oară pentru că, nu-i așa, după o masă copioasă, nu prea-ți mai „dă mâna“ să-ți dai coate în transportul în comun din București și nici să alergi după aceleași vehicule.
În weekend, însă, – iar weekendul e la un pas – e cu totul altceva. Decadență scrie pe ușa bucătăriei mele. Mă rog, din când în când. Iar o idee foarte bună am întâlnit la celebrul Jacques Pepin (care a lucrat cu și mai celebra Julia Child): o combinație între mega sandviș și friganele.
Aveți nevoie de trei felii de toast pentru acest mega sandviș, de șuncă sau jambon și de o brânză care se topește: cașcaval, cheddar, gouda, comte, emmentaler etc.
Apoi, mai aveți nevoie de un ou bătut și puțin lapte (3,5 % grăsime), din care veți face baza pentru friganele (cu un praf de sare, fără zahăr).
Înmuiați o felie de toast în ou, doar pe o parte. Pe partea uscată puneți una-două felii de jambon sau șuncă. Urmează încă o felie de pâine, uscată pe ambele părți. Apoi brânza și ultima felie de toast, de asemenea înmuiată în ou bătut pe o parte, care va fi la exterior.
În foarte puțin ulei sau unt, prăjiți sandvișul, pe ambele părți, la foc mic, până se rumenește frumos. Când e gata, brânza trebuie să fie ușor topită, în interior.
Tăiați apoi sandvișul în două sau trei și veți avea ceva între mega-mic-dejun și brunch, perfect pentru o dimineață târzie de weekend.
Și nu uitați că mâncarea cu suflet vine și de la Farfuridi.ro, iar și mai multe bunătăți găsiți pe www.facebook.com/farfuridi.