Deși mănânc carne în mod constant, uneori am perioade în care nu simt nevoia ei. Mai bine zis, simt nevoia altor alimente, de cele mai multe ori de origine vegetală. Dar pentru că mecanismul acesta fascinant numit corp are nevoie de combustibil, nu prea poți să i-o livrezi doar din iarbă :).
Mai e nevoie de proteine (pot fi de origine vegetală, din fasole, linte, ciuperci) sau grăsimi bune (nuci, semințe), carbohidrați (cereale integrale, nerafinate).
Iar eu am descoperit o uimitoare pâine crocantă, pentru mic dejun sau ronțăială, o pâine cu tărâțe și multe semințe.
Aveți nevoie de 100 de grame (more or less) de semințe: in, floarea soarelui, susan, dovleac, migdale crude tocate (în proporțiile dorite). Apoi aveți nevoie de 150 de grame de făină, 2-3 linguri de tărâțe de grâu (sau ovăz, sau chiar fulgi de ovăz măcinați), 50 de ml de ulei de floarea soarelui, 50 de ml de apă, o jumătate de plic de praf de copt, o jumătate de linguriță de sare, o linguriță de zahăr. Amestecați întâi ingredientele solide, adăugați apa și uleiul și trebuie să obțineți un aluat relativ tare, care nu se lipește absolut deloc de pereții vasului. Dacă e prea moale, mai puneți făină, dacă e prea tare, adăugați încă puțină apă și ulei, până devine maleabil și lucios.
Puneți „mingea“ de aluat într-o tavă tapetată cu hârtie de copt. Puneți o altă hârtie de copt peste ea și o întindeți cu un făcăleț pănă devine un disc rotund, cu o grosime de jumătate de centimetru.
Tăiați acum discul în felii, ca pe pizza, apoi puneți tava în cuptorul încins, unde o lăsați la foc mediu (180 de grade), aproximativ 20 de minute, până se rumenește. E perfectă simplă, dar și cu iaurt sau cu o cremă de avocado.
Și nu uitați că mâncarea cu suflet vine de la Farfuridi.ro, iar și mai multe bunătăți găsiți pe www.facebook.com/farfuridi.