Dacă v-aș spune că-mi plac prăjiturile la tigaie v-ați mira un pic, nu? Ei bine, nu cred că foarte multă lume stă să analizeze traducerea ad literam a unor cuvinte din altă limbă, dar celebrele pancakes chiar asta sunt. Numai că noi le spunem clătite americane și ele sunt un fel de „big brother“ (sau sister) al clătitelor românești, subțiri și delicate. Însă clătitele americane au câștigat mult teren și, recunosc, le prefer și eu uneori la micul dejun, mai ales în weekend.
Atunci când fac pâine (adică cel puțin o dată pe săptămână), îmi place să fac diverse combinații, așa că folosesc mai multe tipuri de făină: de secară, de hrișcă, de in, de năut etc. De ce n-aș face același lucru și cu clătitele? Așa că am ales făina de hrișcă, este una dintre preferatele mele (se găsește la plafar, în magazinele cu produse bio sau naturiste).
Mai întîi, am pus într-un bol două gălbenușuri, o lingură de zahăr brun, 100 de grame de brânză ricotta (sau urdă), 100 de grame de iaurt și le-am mixat pe toate. Am adăugat apoi ingredientele uscate, adică făină de hrișcă (100 de grame) și făină albă (100 de grame), o lingurita de praf de copt, un praf de sare. Am mixat din nou și am obținut un aluat mai gros, care „curge“, dar care își păstrează totuși forma atunci când cade. Dacă vi se pare prea moale, adăugați făină, dacă e prea tare, îl piteți subția cu puțin lapte.
La final am adăugat cele două albușuri bătute spumă și le-am încorporat ușor în compoziție. Mai puteți pune fructe de pădure proaspete sau congelate. Pancakes-urile se prăjes într-o tigaie cu puțin ulei. Sunt perfecte cu puțin unt topit, sirop de arțar, miere sau fructe proaspete.
Și nu uitați că mâncarea cu suflet vine de la Farfuridi.ro!