Granola: mic-dejunul campionilor și gustarea perfectă pentru sportivi
Farfuridi / De Farfuridi, 05.08.2014

Cred că v-am mai povestit că ani de zile mic-dejunul meu a constat în 2-3 cești de cafea și multe țigări. Astăzi nu aș mai putea începe ziua așa, deși, recunosc, nu-mi lipsește niciodată cafeaua. Singura cafea a zilei. De multe ori mic-dejunul e cel puțin „generos“: o omletă consistentă, sau o fritatta, sau un suc mare din multe fructe, proaspăt stors, sau pâine de casă cu unt și cu dulceață de casă. Recent însă, am descoperit granola și mi-am dat seama că am trăit degeaba :).

Două bucăți de granola sunt ele însele un mic-dejun extrem de sățios și hrănitor, dar le puteți mânca cu iaurt sau lapte. Și cum relativ recent am și început să alerg constant, inspirată și de povestea lui Emi, granola e gustarea perfectă pentru „reîncărcare“, după antrenament. E varianta perfectă a acelor batoane (nu atât de sănătoase) din magazine.

La granola eu folosesc următoarele lucruri: o ceașcă mare de fulgi de ovăz (sau un mix de fulgi de ovăz, secară și orz – se găsesc la magazinele naturiste, plafar, supermarketuriJ). Atenție, neîndulciți. Mai pun o ceașcă de orez expandat, 1-2 linguri de semințe de susan, o lingură de semințe de in, o lingură de semințe de chia (opțional), migdale crude sau nuci (o mână bună, eu sunt generoasă), stafide uscate, merișoare uscate (sau alte fructe uscate tăiate - caise, prune) – în proporția pe care o doriți. Acum urmează ingredientele lichide. La 200 de grame de ingrediente uscate, puneți 30-40 de ml de ulei de floarea soarelui și 75 de ml de sirop de arțar (dacă nu aveți îl puteți înlocui cu miere sau cu o combinație de miere și puțin zahăr brun de Muscovado, cantitatea poate varia în funcție de cât de dulce vă place).

Omogenizați toate ingredientele, apoi puneți compoziția într-o tavă tapetată cu hârtie de copt. Întindeți un strat uniform și puneți tava în cuptorul bine încălzit, unde o lăsați la foc mediu (180 de grade), timp de 20-35 de minute, până se rumenește. Scoateți granola din cuptor, o lăsați să se răcească și o tăiați felii (din cantitățile de mai sus veți obține aproximativ 4-5 porții). Se poate păstra în frigider până la 3-4 zile, dar vă sfătuiesc să o mâncați în aceeași zi, pentru că tinde să se înmoaie și e mult mai bună crocantă. Cum vă spuneam, e un mic-dejun excelent, dar și gustarea perfectă după un antrenament, plină de nuci, fructe, cereale și semințe.

Și nu uitați că mâncarea cu suflet vine de la Farfuridi.ro, iar și mai multe bunătăți găsiți pe www.facebook.com/farfuridi.

Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro