Dacă data trecută v-am povestit despre bagheta umplută, astăzi continui cu un preparat al cărui ingredient principal este tot pâinea, un preparat care pune foarte bine în valoare pâinea: friganelele. Americanii le spun French Toast, iar francezii le spun atât de frumos, de poetic, pain perdu (pâine "pierdută"), asta pentru că, de obicei, este folosită pâinea învechită, care nu prea mai e de folos și nu mai poate fi consumată ca atare.
Însă pâinea din friganele nu e deloc una pierdută sau irosita, aș zice eu, ci, dimpotrivă, una transformată în ceva fabulos. Cu alte câteva ingrediente simple.
Pentru două porții de friganele aveți nevoie de 4-6 felii de pâine albă sau toast mai veche (de 3-4 zile). Mai aveți nevoie de un ou mare și de 150 de ml de lapte gras sau lapte amestecat în proporții egale cu smântână dulce, lichidă (15% grăsime). Omogenizați toate ingredientele lichide și oul, adăugați un praf de sare și o lingură de zahăr (sau zahăr brun), apoi puneți feliile de pâine în acest amestec. După ce absorb (ca un burete) lichidul – aveți totuși grijă să nu fie foarte pline, căci vor rămâne crude în interior – le prăjiți în unt încins, până devin rumene. Le scoateți pe șervețele absorbante, le pudrați cu zahăr și aveți un mic-dejun consistent și rafinat.
Puteți adăuga miere, sirop de arțar, fructe proaspete, iaurt grecesc. Eu le-am mâncat chiar așa, simple, ca desert, într-un restaurant din Paris, în urmă cu câțiva ani.
Și nu uitați că mâncarea cu suflet vine de la Farfuridi.ro, iar și mai multe bunătăți găsiți pe www.facebook.com/farfuridi.