Știați că unul dintre cele mai importante teste la celebra școală culinară Cordon Bleu este omleta? Nu cine știe ce preparat sofisticat sau plating fandosit (că tot e la modă). Să faci omleta perfectă nu e deloc un lucru ușor.
Printre altele, francezii au un cult și pentru omletă. Iar eu am o obsesie :), pentru că aș mânca o omletă bună în fiecare zi. De fapt, ouă în orice formă. Iar într-o dimineață rece de iarnă nimic nu-ți oferă mai multă căldură și energie.
Iată unul dintre modurile de preparare a unei omlete pufoase și extraordinar de gustoasă. Aveți nevoie de 20 de grame de unt, pe care îl puneți la topit într-o tigaie, la foc mic (nu trebuie să ajungă să „bolborosească“, ci doar să devină lichid).
Între timp, bateți două ouă mai mari sau trei mai mici, de preferat bio sau de țară. Calitatea ouălor e foarte important. Le bateți cât să le omogenizați, nu foarte mult. Adăugați 25-30 de ml de smântână lichidă sau lapte gras, sare de mare și piper proaspăt măcinat. Aceasta este baza, omleta cea mai simplă, de la care porniți. Ea e perfectă așa, dar puteți adăuga diverse alte lucruri: brânză, jambon, verdețuri.
Eu am pus omleta în tigaie, la foc mediu, și după ce s-a coagulat puțin am adăugat puțină brânză cu mucegai sfărâmată. La fel puteți face și cu alte ingrediente, le adăugați direct peste omletă, în timp ce aceasta se face în tigaie. Cum spuneam, omleta se face la foc mediu-mic, iar când e proape gata (ceea ce înseamnă că la bază e coaptă, dar nu rumenită, iar la suprafață are încă o peliculă semilichidă, ușor crudă) o împăturiți direct în tigaie, în două, sau o rulați ca pe o clătită, stingeți focul și o mai lăsați 30-40 de secunde. Ea va continua să se gătească datorită căldurii reziduale, dar, totodată, va rămâne pufoasă și cremoasă. Omleta perfectă, în opinia mea.
Și nu uitați că mâncarea cu suflet vine și de la Farfuridi.ro, iar și mai multe bunătăți găsiți pe www.facebook.com/farfuridi.