Tajine de miel cu legume și lămâie
Farfuridi / De Farfuridi, 03.10.2014

tajine2Defazată rău în ultimele două zile la capitolul îmbrăcăminte (încă îndrăznesc să ies din casă în rochii cu mânecă scurtă după cele 26 de grade de la Barcelona), m-am adaptat, totuși, rapid, la capitolul mâncare. Deși Barcelona nu e complet dată uitării și vă voi mai povesti despre mâncarea de acolo în curând.

Dar să revenim la oile noastre. La mieii noștri, mai bine zis, pentru o mâncare bogată de toamnă, cu iz oriental: tajine cu miel și legume. Preparat tradițional marocan, această tocăniță își ia numele chiar de la vasul în care se prepară: tajine. Acum, aceste vase se găsesc și în România, deși au am avut norocul să primesc unul chiar din Maroc. Avantajul acestui vas de lut, cu un capac foarte înalt, este că înăuntru se formează mult abur, iar carnea și legumele se gătesc molcom, în sucurile proprii, astfel că mâncarea e extrem de suculentă și gustoasă.

Aveți nevoie de câteva bucăți de carne de miel (pulpă), cam 500 de grame, dar puteți prepara acest fel și cu vită sau pui. Rumeniți bucățile de carne pe toate părțile, într-o tigaie cu ulei de măsline, timp de 10 minute, la foc mediu. Le condimentați cu sare și piper. Apoi le puneți în tajine (puteți folosi o cratiță de fontă, un vas roman de lut sau un tuci). Peste ele puneți 2-3 cepe mari, tocate, felii de morcovi (doi morcovi mari), felii de dovlecei (doi dovlecei medii), felii de lămâie (vor dau un gust cu totul special), felii de cartofi (1-2 cartofi, opțional), o roșie-două felii, măsline negre cu sâmburi. Condimentați cu sare și piper negru, puneți și un bețișor întreg de scoțișoară, puțin chili (opțional), coriandru măcinat, iar la final stropiți legumele cu încă puțin ulei de măsline.

Acoperiți vasul cu capacul și puneți totul la cuptor, la foc mediu (180 de grade), timp de o oră și jumătate sau două (dacă e carne de vită sau miel), timp de o oră dacă e pui. Nu trebuie să amestecați, cum spuneam, legumele și carnea se vor găti în abur, iar pentru că vasul e de lut nu se vor lipi.

Tajine-ul se mănâncă, în mod tradițional, cu cuș-cuș. Dar nici pâinea de casă și o salată verde și fresh nu strică.

Și nu uitați că mâncarea cu suflet vine și de la Farfuridi.ro, iar și mai multe bunătăți găsiți pe www.facebook.com/farfuridi.

Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro