Pui dulce-acrișor, în sos de migdale
Farfuridi / De Farfuridi, 09.09.2014

Pe lângă dilema cotidiană „eu ce mănânc azi“, de multe ori mai apare una, mai ales când vine vorba de friptură. Carnea la grătar e destul de fadă, mai ales dacă e vorba de carne de pui. Însă o scurtă marinare (nu vă va lua mai mult de 30 de minute – o oră), poate transforma radical o friptură.

Cam asta fac eu aproape de fiecare dată când gătesc pui, fie că folosesc o combinație clasică de sare, piper, cimbru și usturoi, fie că fac o marinadă în stil asiatic. Cele 30 de minute pe care i le îngăduiți puiului pentru a-și absorbi aromele sunt foarte importante.

Însă azi o să vă povestesc despre o altă marinadă extrem de simplă. Singurul efort e acela de a cumpăra condimentele (cele de care aveți nevoie se găsesc în hipermarketuri, la raioanele cu produse exotice).

Mai întâi, puiul. La mâncarea aceasta se pretează foarte bine pulpele, iar eu am folosit zece pulpe inferioare.

Apoi aveți nevoie de o mână de migdale crude (12 – 15 migdale), pe care le măcinați în blender. Le puneți apoi în vasul în care faceți marinada. Mai măcinați în blender o bucată de ghimbir (2 centrimetri), 2-3 căței de usturoi, un ardei iute verde (sau 2-3, dacă vreți să fie cu-adevărat iute). Puneți și această pastă peste migdale, apoi adăugați 100 de ml de lapte de cocos.

E timpul condimentelor: 2 linguri de sos de pește, o lingură de sos de soia, piper negru măcinat, o bucată de 2 centimetri de zahăr de palmier (zahărul de palmier are un gust caramelizat, se vinde în bucăți destul de mari, de jumătate de kg – pe acesta îl găsiți la magazinele alimentare chinezești, poate fi înlocuit cu zahăr brun), sucul de la două lime (neapărat lime, nu lămâie), foarte puțină sare, cam un vârf de linguriță (sosul de pește și cel de soia sunt foarte sărate).

În acest amestec de condimente puneți pulpele de pui și le puteți lăsa între 30 de minute și 4-5 ore (în frigider). Apoi le puneți într-o tavă, cu tot cu marinada (inclusiv lime-urile), și le coaceți la cuptor, la foc mediu (180-200 de grade), timp de o oră, până se rumenesc. La final, când le scoateți din cuptor, puteți adăuga frunze de coriandru proaspăt.

Pulpele sunt foarte aromate și suculente, iar tot ce aveți nevoie ca garnitură e un orez fiert simplu, în apă cu sare (basmati sau jasmine, acestea sunt foarte aromate și merg cu preparate exotice).

Și nu uitați că mâncarea cu suflet vine de la Farfuridi.ro, iar și mai multe bunătăți găsiți pe www.facebook.com/farfuridi.

Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro