Pui cu urechi de lemn
Farfuridi / De Farfuridi, 30.09.2011

Probabil că titlul sună cam ca găina cu pu pui vii a lui Cristoiu şi probabil că nimeni sănătos la cap n-ar mânca un pui care să aibă urechi, darămite de lemn. Însă fanii bucătariei chinezeşti nu vor fi deloc surprinşi, ci, mai degrabă vor saliva acum pe tastatură, pentru că urechile de lemn nu sunt altceva decât nişte ciuperci foarte gustoase.

De obicei, urechile de lemn se găsesc uscate şi ambalate in supermarketuri şi hipermarketuri, la raioanele cu sosuri şi produse exotice. Asta ca să aveţi materie primă. După ce le cumpăraţi, luaţi vreo câteva ciuperci şi le lăsaţi la hidratat măcar o oră, în apă, timp în care îşi vor tripla dimesiunile.

Am uitat să vă spun că în mâncarea asta eu am pus şi migdale, care-mi plac foarte mult şi cu care trebuie urmat acelaşi procedeu: trebuie puse la înmuiat în apă câteva ore, ca să le puteţi curăţa coaja. Migdalele trebuie să fie crude, neprăjite, nesărate.

Operaţiunile astea înseamnă cam 95% din timpul de preparare, căci restul e stir fry la ureche. Principalele calităţi ale bucătăriei chienezşti sunt, în opinia mea, modul rapid de preparare (stir fry, adică o prăjire extrem de rapidă în wok, la foc foarte mare) şi condimentele specifice.

Când veţi începe procesul termic, vă sfătuiesc sa aveţi totul pregătit. Adică: 2-3 fire de ceapă verde tocate, un (1) căţel de usturoi tocat, piept de pui tăiat în fâşii lungi şi subţiri, ţelină rădăcină tăiată julienne, migdale curăţate, urechile de lemn tăiate grosier, ghimbir proaspăt tocat.

Veţi pune în wok sau în tigaia cu ulei foarte bine încins mai întâi ceapa, usturoiul şi ghimbirul şi le veţi lăsa cam 20 de secunde. Urmează pieptul de pui şi ţelina (1 minut), urechile de lemn şi migdalele (1 minut) şi sosurile: sos de soia, sos de stridii, sos picant sau iute, puţin zahăr şi o lingură de oţet de orez (1 minut). Condimentaţi cu piper negru sau Sichuan şi sare, dacă e cazul (sosurile sunt deja sărate, am uitat să vă spun că le găsiţi în aceleaşi locuri ca pe urechile de lemn).

Mâncarea asta merge cu nişte orez simplu, fiert, sau cu tăieţei de orez. Pe acelaşi principiu, păstrând sosurile, ceapa şi ghimbirul, puteţi să experimentaţi cu alte ingrediente: muşchiuleţ de porc sau de vită, broccoli, morcov, dovlecel, ardei gras, bambus, baby corn, arahide.

Şi n-o să vă reproşeze nimeni că i s-au lungit urechile de foame :).

 Şi nu uitaţi că mâncarea cu suflet vine de la Farfuridi.ro!

Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro