De săptămâna aceasta, a început atacul procului.Bine, mai degrabă atacul omului asupra bietului animal :). Şi după ce-am început si eu, timid, cu pomana porcului, să trecem la lucrurile serioase, zic. Până la Crăciun mai e o săptămână, timp suficient, gândesc eu, ca să vă înarmaţi cu tot ce vă trebuie pentru ceea ce mulţi români fac moarte de porc. Cârnaţii!
De când mă ştiu şi de când conştientizez eu ce e mâncarea, nu-mi amintesc vreun Crăciun fără cârnaţi. Iar de prin clasa întâi m-am implicat activ în treaba asta „porcoasă“, ajutându-l pe tata în fiecare an.
Însă anul acesta am fost eu „cârnţarul“-şef. Şi, ca orice „cârnţar“ care se respectă, am avut un ajutor: jumătatea mea cea bună (sau rea?), care s-a entuziasmat foarte tare printre maţe şi mirodenii.
În cârnaţii mei predomină porcul – aşa cum e firesc, doar vine Crăciunul – dar au şi carne de vită. Dacă nu aveţi acasă o maşină de tocat, vă sfătuiesc să nu cumpăraţi carne gata tocată. Cred că toate măcelăriile, indiferent că sunt de cartier sau de hipermarket, au maşină electrică şi vă macină carnea in no time. Aşa că alegeţi bucăţile de carne pe care le doriţi şi rugaţi măcelarul să vă toace carnea chiar sub ochii voştri. Ca să aveţi certitudinea că nu aţi cumpărat o carne veche sau cine ştie ce bucăţi din animal :). OK, acum că am terminat cu partea creepy, să cârnăţărim!
2 kilograme de carne de porc, 700-800 de grame de carne de vită, 200 de ml de supă de vită.
Condimente: 3-4 linguriţe de sare grunjoasă, 2 linguriţe de zahăr, 2 linguriţe de piper negru, proaspă măcinat, jumătate de linguriţă de ienibahar măcinat, 3 linguriţe de amestec de ierburi uscate (cimbru, oregano, măghiran, salvie), o linguriţă de boia iute, 2 linguriţe de boia dulce, o linguriţă de paprika afumată (p’asta am luat-o din bazarul de la Istanbul, banuiesc că se găseşte şi în România), câţiva chili mici, mărunţiţi bine, 3-4 căpăţâni de usturoi pisat (mai mult sau mai puţin, depinde cât suportaţi :)).
Cârnaţii mei au ieşit destul de picanţi şi condimentaţi, dar eu nu prea-i concept altfel. Însă voi puteţi renunţa la unele condimente sau puteţi micşora cantitatea.
De la acest punct înainte, nu vă rămâne decât să amestecaţi bine toate lucrurile de mai sus, laolalta cu carnea şi supa şi să umpleţi cârnaţii. V-am zis, mai aveţi o săptămână să faceţi rost de ce vă trebuie. Pe lângă gustul incredibil, veţi avea satisfacţia propriilor şi poate primilor voştri cârnaţi.
Şi nu uitaţi că mâncarea cu suflet vine de la Farfuridi.ro!