Pere fierte în vin cu miere și brânză camembert
Farfuridi / De Farfuridi, 14.05.2013

Să-i zic desert? Ar fi doar pe jumătate. Să-i zic un mod foarte plăcut de-a încheia masa? Cred că mă apropii mai mult de adevăr. De fapt, s-ar putea să fie chiar mai plăcut decât un desert. E vorba de pere fierte în vin, cu miere și bânză cu mucegai.

Nu, nu toate laolaltă, Doamne ferește, dar toate pe o farfurie. Perele fierte în vin nu sunt în noutate. Însă de cele mai multe ori ele așa rămân, sub formă de desert pur (cu diverse adaosuri dulci, evident).

Dar pentru că mie-mi plac foarte mult combinațiile de gusturi – dulce/sărat, dulce/acru – și de texturi (dar nu e cazul aici) am decis să adaug brânza care, evident, e sărată. Și pentru că e o brânză cu mucegai, are și-o aromă distinctă, mai puternică decât a unor brânzeturi obișnuite.

Bine, nu am ales o brânză cu o aromă foarte puternică (roquefort, de exemplu, dar puteți încerca și asta), ci una mai soft ca aromă și textură, camembert, care are crusta de mucegai alb la exterior. Dar puteți folosi și un camembert mai puternic, de capră, sau brânză brie.

Când alegeți perele, aveți grijă să fie un soi mai tare, nu trebuie să fie foarte zemoase. Le curățați de coajă, le tăiațiîn jumătăți și le puneți la fiert în vin roșu. Pentru că perele sunt dulci și mai adăugăm și miere, eu am folosit un vin demisec. Dar dacă aveți un vin demidulce sau dulce nu e chiar atât de grav :). Aveți grijă ca perele să fie acoperite de vin.

Le lăsați să clocotească, apoi le fierbeți la foc mic aproximativ 20 de minute. Scoateți perele din vin, le lăsați doar puțin să se scurgă și turnați peste ele așa fierbinți cum, sunt puțină miere cu o aromă delicată (de salcâm, lavandă sau portocal). Tăiați și o felie de Camembert și asta este tot ceea ce aveți nevoie pentru a savura ceva chiar special.

Și nu uitați că mâncarea cu suflet vine de la Farfuridi.ro!

Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro