Cred că multă lume ajunge să aibă probleme în post, probleme legate de diversitatea meniului. Așa că apelează la diverse substitute pentru proteina animală: lapte de miogdale, de soia, tofu sau soia. Eu nu sunt adepta lor. Le-am încercat de câteva ori, în special produsele din soia, dar nu mă atrag sub nicio formă.
Însă eu cred că puțină imaginație poate face loc unor preparate extraordinare, pregătite cu minimum de efort, ingrediente, timp și bani. Așa că hai să mergem în țara în care soia e la ea acasă: China. Singurul ingredient din soia care îmi place e sosul de soia. Iar acesta aromatizează pefrect pastele de orez cu varză și ciuperci pe care vi le propun azi.
Aveți nevoie de o mână de ciuperci uscate urechi de lemn (le găsiți în aproape orice hipermarket, la raionul de produse exotice) pe care le puneți la înmuiat în apă rece timp de câteva ore. Așa că dacă vreți să mâncați pastele astea la cină, puteți pune ciupercile la înmuiat chiar de dimineață, înainte de a pleca de acasă.
Mai aveți nevoie de jumătate de varză medie, pe care o tocați subțire și o puneți la călit în ulei. Asezonați cu puțină sare și lăsați varza la călit 15 minute, până se înmoaie. Adăugați ciupercile și asezonați cu sos de soia, sos de stridii și neapărat câteva picături de ulei de susan, care va transforma total această mâncare. Puteți adăuga și sos de ardei iute, dacă vă place mâncarea picantă. Mai lăsați legumele pe foc cinci minute, timp în care fierbeți fideaua de orez. Dacă e fidea, o lăsați doar 2-3 minute în apă clocotită. Dacă sunt tăiței mai groși, trebuie să fiarbă un pic mai mult, 5-6 minute.
Când pastele au fiert, le puteți amesteca cu varza și ciupercile sau le puteți „asambla“ direct în farfurie. Sunt bune oricum. Pentru și mai multă aromă, puteți picura încă puțin ulei de susan. Și postul va deveni mai dulce :).
Și nu uitați că mâncarea cu suflet vine de la Farfuridi.ro!