Pe autostrada ce duce spre Budapesta e o cârciumioară celebră pentru preparatele ei tradiționale ungurești, în special gulaș și paprikaș. Atât de bune, că și TIR-urile, și limuzinele umplu mereu parcarea restaurantului. Pentru că drumurile n-or să mă ducă acolo prea curând, mi-am suflecat mânecile de bucureșteancă adoptivă și moldoveancă by default și m-am pus pe treabă ungurească :).
Paprikașul e o tocăniță extrem de aromată și picantă, cu carne de vită, porc sau pui, un fel de curry unguresc cu multă savoare, cu „fierbințeală“ și gust.
Așa cum îi spune numele, ardeii (paprika) sunt ingredientul principal în acest preparat. Eu am făcut un paprikaș de pui, cu un sos fin, așa că am mărunțit în blender două cepe mari și doi ardei grași (unul roșu, unul verde) și doi căței de usturoi. Le-am călit apoi la foc mic, 10-15 minute, în ulei de măsline (în varianta originală, mai ales cea cu porc, ar fi fost, cel mai probabil vorba de untură).
Apoi am pus un piept de pui dezosat (300 de grame) și 4 pulpe desozate tăiate cuburi. Am călit împreună legumele și carnea încă 15 minute, la foc mic, cu capac (am pus și o ceașcă de apă), apoi am adăugat 3 cartofi tăiați cuburi mici, 400 de ml de suc de roșii/passata și condimentele: o linguriță de paprika iute, 2 lingurițe de paprika (boia) dulce, o linguriță de paprika iute afumată (opțional), o linguriță de coriandru măcinat, o linguriță de semințe de chimen, 3-4 boabe mari de ienibahar zdrobite grosier, o jumătate de linguriță de boabe de piper negru zdrobite grosier, sare și o linguriță de zahăr (pentru a contrabalansa aciditatea roșiilor).
Apoi am lăsat totul la foc mocnit, cu capac, încă 15-20 de minute, timp în care am făcut găluștele de făină, garnitura obligatorie la un paprikaș. Aveți nevoie doar de un ou, făină albă și un praf de sare, din care faceți un aluat nu foarte gros, un aluat care să „curgă“. Cu o linguriță sau un poche turnați mici gogoșele (forme neregulate) într-un vas cu apă clocotită și le fierbeți aproximativ 8-10 minute.
Varianta de mai sus este una destul de iute, așa că puteți micșora cantitatea de paprika sau puteți „îmblânzi“ paprikașul dacă puneți în farfurie și una-două linguri de smântână.
Și nu uitați că mâncarea cu suflet vine și de la Farfuridi.ro, iar și mai multe bunătăți găsiți pe www.facebook.com/farfuridi.