Paella cu fructe de mare
Farfuridi / De Farfuridi, 21.10.2014

paella1Mâncarea călătorește odată cu oamenii. De aceea regăsim în țări aflate la mii de kilometri depărtare aceleași influențe și n-ar trebui să ne surprindă. Este și cazul pilafului nostru, care există sub forme și denumiri mai mult sau mai puțin asemănătoare din Asia și Africa, până-n Vestul Europei.

Dacă în Turcia e pilav iar în India pulao, în Spania o să fie paella. Cum vă spuneam, nu doar preparatele, ci și numele lor sunt asemănătoare. Căci, în principiu, e vorba de un amestec savuros de carne, legume și orez.

În Barcelona am avut norocul să mănânc din prima o paella delicioasă. Așa că m-am îndrăgostit de ea. În Barcelona se prepară paella cu fructe de mare (paella de marisco) și cum altfel, când piețele sunt pline de creveți, langustine, homari și calmari.

Cea pe care am mâncat-o avea doar trei feluri de fructe de mare, dar din belșug: calmar, sepie și creveți. Am reprodus-o și eu acasă, doar că am înlocuit sepia cu caracatiță.

Aveți nevoie de o ceapă medie și câțiva căței de usturoi, pe care îi tocați și îi căliți 3-4 minute în ulei de măsline. Apoi aveți nevoie de un ardei gras verde și unul roșu. Fie îi tocați și îi căliți, fie îi faceți piure, în blender. Eu am ales varianta a doua, pentru că voiam ca paella să aibă doar textura orezului și-a fructelor de mare.

Peste ceapa călită am adăugat ardeiul pasat în blender, l-am lăsat încă cinci minute, apoi fructele de mare: 200 de grame de calmar tăiat cuburi (aveți nevoie de lamele de calmar), 200 de grame de caracatiță mare (doar tentacule, tăiate rondele), 10 -12 creveți cruzi. Am sotat fructele de mare 2-3 minute, apoi am adăugat orezul (2 căni de orez rotund, cu bocul mare sau orez pentru risotto), 4 cani de apă (sau supă – dublul cantiății de orez), o ceașcă cu piure de roșii (100 de ml) și condimente: sare, piper negru, șofran (este un condiment esențial pentru paella).

După ce paella a dat în clocot, am acoperit vasul cu un capac și l-am pus la cuptor. Orezul va absorbi apa, iar fructele de mare se vor găti și ele. Orezul trebuie să rămână al dente, de aceea nu e nevoie să puneți prea mult lichid. Dar dacă vi se pare nefiert mai puteți adăuga 100-150 de ml de apă. La final, mult pătrunjel verde tocat și lămâie.

Și nu uitați că mâncarea cu suflet vine și de la Farfuridi.ro, iar și mai multe bunătăți găsiți pe www.facebook.com/farfuridi.

Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro