Muffuletta - „fast-food“ cu personalitate italiană
Farfuridi / De Farfuridi, 09.12.2014

muffuletta1Cu mici excepții – excepție însemnând o dată pe lună – nu cumpăr pâinea, ci îmi fac propria pâine în casă. Fie că e vorba de pâine cu maia, cu semințe sau cea mai simplă pâine, no knead bread (adică pâine pe care nu trebuie să te obosești s-o frămânți, ci doar o lași uin timp îndelungat la dospit).

Însă nu despre pâine o să vă povestesc azi. Și, chiar dacă uneori ajung să fac pâine și la zece seara, mă trezesc a doua zi că tot ce avem de mâncare e pâine :). Așa se face o dăm pe „fast-food“. Evident, făcut tot în casă.

Muffuletta este un astfel de exemplu: un delicios sandviș de origine italiană, popularizat de emigranții ajunși în New Orleans. Muffuletta e numele sandvișului, dar și al pâinii italienești din care e făcut: o pâine rotundă, plată, cu susan sau semințe deasupra.

Și pentru că italienii nu se încurcă, pentru muffuletta e nevoie de o pâine întreagă (cu diametrul de 15-20 de centimetri).

Pâine se taie transversal apoi e umplută cu diverse straturi de bunătăți. Eu am uns ambele jumătăți cu ulei de măsline (dar puteți folosi și pesto), apoi am pus salată de măsline și murături (adică măsline verzi, negre și kalamata, fără sâmburi, castraveciori și gogoșari tocați, ardei iute murat în oțet, amestecate cu puțin ulei de măsline și oregano uscat, lăsate la marinat câteva ore), apoi salami, mortadella și cașcaval (în varianta originală se folosește brânza provolone). Puteți folosi, de asemenea, șuncă presată și mozzarella.

Straturile trbuie să fie consistente pentru că, așa cum spuneam, veți folosi o pâine întreagă. Puneți cealaltă jumătate a pâinii, apoi „capacul“, un tocător de lemn peste acest sandviș uriaș și o greutate. Lăsați muffuletta la presat câteva ore – aromele se vor combina, dar, totodată, sandvișul va avea și o formă și o consistență.

Cum spuneam, italienii nu glumesc, iar o muffuletta se taie, de obicei, în sferturi, dar eu cred că puteți obține chiar opt felii generoase.

Și nu uitați că mâncarea cu suflet vine și de la Farfuridi.ro, iar și mai multe bunătăți găsiți pe www.facebook.com/farfuridi.

Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro