Masala, sufletul din mâncarea indiană
Farfuridi / De Farfuridi, 12.11.2013

V-am vorbit în mai multe rânduri despre curry sau alte preparate exotice ale bucătăriei asiatice și în special indiene. Așa cum v-am mai spus, curry înseamnă, de fapt, sos și e mâncarea de suflet a oamenilor din India. O tocăniță suculentă, cu carne sau doar cu legume, pe care o face atât de deosebită bogăția de condimente. Adică masala.

Masala se traduce prin amestec de condimente. În India sunt numeroase tipuri de masala, în funcție de regiune sau de ingredientele principale ale mâncării respective. De fapt, unele tipuri de curry sunt atât de speciale, încât au propria masala.

Dar dacă vreți să aveți într-un preparat gustul specific al mâncărurilor indiene, puteți merge la sigur cu o garam masala, adică o masala iute, care poate fi folosită în diverse curry-uri și preparate.

Iată varianta mea, o combinație pe care o știu de la un prieten indian care gătește în stilul Punjabi. Ingredientele le găsiți astăzi destul de ușor, cam în orice supermarket mai mare care are un raion de condimente/produse exotice.

O linguriță de piper negru boabe

O linguriță de cuișoare

O lingură de păstăi de cardamom verde (18-20 de bucăți)

Un baton de scorțișoară sau o lingură de scorțișoară măcinată

O linguriță de muștar negru boabe

O linguriță de semințe de fenugrec

Două lingurițe de semințe de chimen indian (chimion) sau două lingurițe de chimion măcinat/pudră

Două lingurițe de coriandru boabe

Două lingurițe de praf de curcuma (turmeric)

Câțiva ardei iuți, roșii, uscați (1-4, în funcție de cât de iute mâncați)

Luați toate ingredientele care nu sunt deja pudră – adică tot ce înseamnă boabe, semințe, păstăi -, le puneți într-o tigaie nonaderentă și le încălziți ușor 2-3 minute până încep să-și elibereze uleiurile esențiale și să miroasă. Le puneți într-o râșniță sau într-un blender și le măcinați până devin pudră. Le amestecați cu celelalte condimente pudră și ați obținut garam masala. Din acest amestec folosiți 2-3 lingurițe la un preparat indian. Restul se poate păstra într-un borcan etanș chiar și câteva luni, dar aroma masalei nu va mai fi atât de pregnantă ca atunci când e proaspăt preparată.

Și nu uitați că mâncarea cu suflet vine de la Farfuridi.ro, iar și mai multe bunătăți găsiți pe www.facebook.com/farfuridi.

Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro