„Mie nu-mi plac deloc hamburghezii ăia“, mi-a spus de curând o bătrânică de 82 de ani. A fost una dintre cele mai tari replici „culinare“ pe care le-am auzit în ultima vreme. A fost una dintre cele mai tari replici punct.
Nu ştiu prin ce shaormerie o fi mâncat bunicuţa hamburgeri, sau, mai rău, prin ce lanţ de fast-food vestit, dar e clar că produsul-emblemă al capitalismului i-a lăsat sechele.
Însă mie îmi plac. Şi hamburgerii, şi burghezii :). Şi faptul că doamna i-a pomenit în discuţie, a trezit câinele lui Pavlov din mine, care nu mai visa altceva decât de hamburgeri „de casă“. Şi, la cât mi-a luat să-i fac, cu tot cu chiflele homemade, nu mai aveau nimic de-a face cu fast-food-ul, deci am mâncat şi sănătos. Caloriile nu le-am numărat, don’t kill me :).
Dacă sunteţi nişte control freak aşa ca mine, veţi face singuri şi chiflele. Însă nu mi-ar ajunge spaţiul pe care mi l-au pus la dispoziţie cu atâta generozitate cei de la eva.ro, aşa că puteţi vedea aici cum să vă complicaţi viaţa. Banuiesc însă că cei mai mulţi dintre cititorii mei sunt mai inteligenţi ca mine, aşa că, cel mai probabil, le vor cumpăra :).
Restul o bucată de prăjitură, ar spune americanii :). Adică nu vă rămâne decât să luaţi nişte carne tocată (vită şi porc, dar să predomine vita) în care să puneţi diverse condimente: sare, piper, sumac, paprika afumată, oregano. Asta am folosit eu. Apoi formaţi chiftelele, cu mâinile umezite, şi ar fi bine să le faceţi un pic mai mari, pentru că se vor „strânge“ pe grătar.
Hamburghezii nu trebuie să stea prea mult pe grătar, căci nu vreţi o sfaroagă uscată, ci o chiftea suculentă. Iar cât sunt încă pe grătar, după ce i-aţi întors, puneţi peste ei câteva feliuţe subţiri de brânză cu mucegai, care se va topi şi-i va face şi mai şi, aşa, pentru rimă. Şi pentru savoare, of course.
Despre restul garniturilor, vă pot spune că eu am ales roşii, maioneză, salată verde şi ceapă roşie. Şi cartofi prăjiţi. A killer combo. Însă şi varianta cu muştar, maioneza, ketchup, cheddar şi castravete murat e o gustoşenie.
Iar voi nu uitaţi: mâncarea cu suflet vine de la Farfuridi.ro!